Un estudi elaborat per la Fundació per a la Investigació i Prevenció del Càncer (Funca) a partir de dades obtingudes durant tres dècades en tretze demarcacions de l'Estat espanyol ha conclòs que els habitants de les zones urbanes tenen més probabilitats de patir càncer que els de les àrees rurals. El director de Funca, Jaume Galceran, ha indicat que la contaminació ambiental és un dels factors que incideixen en el risc de patir la malaltia, si bé ho ha atribuït més a la contaminació pel transport que no per la indústria.

Jaume Galceran ha explicat que en la incidència global del càncer interactuen diversos factors de risc. Principalment el tabaquisme, que pot fer augmentar les possibilitats de patir la malaltia en un 30%. Però també hi ha aspectes com el consum d'alcohol, la dieta o la contaminació. «La contaminació té un pes, però no sabem quin», ha concretat Galceran. Tot i això ha comentat que uns estudis elaborats a França i Canadà han indicat que la incidència de la contaminació faria incrementar el risc de contraure càncer entre un 4% i un 6%.

Amb tot, Galceran ha puntualitzat que «el càncer s'esdevé en persones i no en àrees geogràfiques, però hi pot haver característiques diferents en els territoris».