28 de novembre de 2019
28.11.2019
Regió7

Cèl·lules de leucèmia es transformen en altres de no canceroses

27.11.2019 | 23:46
Cèl·lules de leucèmia es transformen en altres de no canceroses

Investigadors de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras han descobert que una cèl·lula leucèmica de tipus B és capaç de transformar-se en una cèl·lula diferent i no cancerosa, un macròfag. La cèl·lula leucèmica es transforma mitjançant canvis epigenètics –modificacions químiques que controlen l'expressió dels gens– i, per tant, adquireix una nova identitat cel·lular.

Recentment s'ha descobert que en càncer pot passar un fenomen extraordinari: un tipus de cèl·lula es transforma en una altra cèl·lula diferent. El procés s'anomena «transdiferenciació» i el fan servir, per exemple, els tumors humans per escapar-se de l'efecte d'un fàrmac que estava dissenyat per al primer tipus de cèl·lula.

«Vam veure que l'epigenoma de la cèl·lula original de la leucèmia, quan es transdiferencia, canvia en bona part, i es disfressa químicament per semblar un macròfag», destaca el doctor Esteller. «El descobriment podria tenir aplicacions per evitar l'emergència de resistències als tractaments oncològics amb fàrmacs: si bloquegéssim els canvis epigenètics identificats, la leucèmia no podria seleccionar l'estratègia de la transdiferenciació per escapar-se de l'efecte antitumoral del medicament i la teràpia seria més efectiva», remarca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...