L'artrosi és un patologia reumàtica que lesiona el cartílag articular i pot provocar dolor, rigidesa i inflamació, i impedir al pacient fer amb normalitat moviments tan quotidians com ara pujar escales o tancar les mans. Normalment, l'artrosi es localitza al genoll, al dit gros del peu, a la columna cervical i lumbar, al maluc, a l'espatlla i als dits de les mans.

L'artrosi afecta principalment la gent gran, es calcula que en tenen el 80% de les persones més grans de 75 anys. L'origen de la malaltia no és hereditària però sí que té un component de risc genètic que, juntament amb altres factors, pot fer que aparegui amb més facilitat. Altres factors de risc són l'excés de pes, la falta d'exercici físic o les alteracions en la postura. Són aspectes que influeixen en el desenvolupament de la malaltia i que cal tenir presents per retardar els símptomes de l'artrosi o per afavorir-ne el tractament.

Com a prevenció, la doctora Mercè Salvans aconsella a la gent gran «fer exercici físic regular, ja que un bon estat muscular protegeix les articulacions; fer una vida sana, evitar el sobrepès, utilitzar ajudes ergonòmiques en feines repetitives o d'esforç, i mantenir postures adequades ». Són mesures preventives, però, què cal fer si et diagnostiquen artrosi? «L'artrosi no té cura però hi ha fàrmacs per pal·liar el dolor quan apareix. Si és un dolor que es manifesta sovint, les infiltracions poden ser una solució», explica la doctora Salvans, que té centre a Manresa (Metges Manresa) i Berga (Centre Mèdic del Berguedà).

Salvans recomana adoptar una actitud positiva davant del diagnòstic d'artrosi i seguir un tractament perquè el dolor no condicioni la vida diària: «Fer exercici físic adequat a la simptomatologia tot i el dolor, controlar el pes, utilitzar alguna ajuda tècnica com ara un bastó, i evitar el fred».