Catalunya es troba entre les zones amb les taxes de curació del càncer més elevades del món. En concret, la supervivència dels pacients de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), que atén més del 50% de la població adulta del país, es manté entre les més altes en càncer de recte (65,7%), ovari (53,4%) i pulmó (24,8%).

Malgrat que l'envelliment de la població incrementarà en un 5% la incidència del càncer en els propers 10 anys, les millores en el tractament i en la detecció precoç faran que la supervivència dels pacients també vagi a l'alça. Segons dades de l'ICO, els increments en supervivència a Catalunya a 5 anys han passat del 48,8% al 54,0% en homes i del 59,9% al 62,5% en dones.

L'ICO és un dels pocs centres a Catalunya que elaboren un registre hospitalari de càncer i ho fa seguint els criteris internacionals de l'International Agency for Research on Cancer (IARC) i els proposats per The European Network of Cancer Registries (ENCR).

Gràcies a aquest registre els professionals poden conèixer el compliment clínic, el seguiment i l'avaluació de tots els pacients amb càncer tractats en els seus centres, així com els resultats dels seus tractaments i la supervivència mesurada a 5 anys.

Els pacients de l'ICO tenen una taxa de supervivència de les més altes del món. Encapçalen la llista en els càncers de recte (65,7%), ovari (53,4%) i pulmó (24,8%), i queden molt a prop de les dades dels EUA en càncers com el de mama (89,5%), pròstata (95,5%) i mieloma múltiple (52,2%).

Aquestes dades es van presentar en el marc d'una jornada organitzada per l'ICO a la qual va assistir la consellera de Salut, Alba Vergés, on es van fer públics els avenços en els tractaments de càncer fets als centres de la seva xarxa, que atenen més del 50% de la població adulta de Catalunya.