Els refredats i les grips, malalties tan típiques d'aquesta època de l'any, poden convertir el dia a dia en un malson malgrat no ser greus. És per això que aquests mesos en què el mal temps torna a posar a prova les defenses de l'organisme s'ha de posar especial atenció a la dieta. Aquests deu aliments ajuden a reforçar el sistema immunitari i a prevenir constipats i grips.

Carbassa

La carbassa, un aliment tan típic de la tardor i tan poc habitual en la llista de la compra, és també un dels millors aliments per prevenir la grip. El seu alt contingut en betacarotens, els pigments responsables de donar a aquesta hortalissa el seu característic color ataronjat, fan de la carbassa una gran font de vitamines, perfecte per millorar les defenses del sistema immunitari.

Pastanaga

Igual que les carbasses, les pastanagues són un altre dels aliments més rics en betacarotens que pots trobar al supermercat. Ja sigui cuita, en suc, en guarnició o crua, aquest tubercle és perfecte perquè els més petits de la casa tinguin una dieta saludable.

Cítrics

Taronges, mandarines, llimones... Ja ho deien les àvies, qualsevol cítric és bo per ajudar a combatre els constipats i les grips. El seu alt contingut en vitamina C i altres nutrients ajuden a frenar l'avanç d'aquestes malalties tan comunes en aquesta època de l'any. El millor de tot és que es pot combinar i alternar com més agradi: prendre un suc de taronja, barrejar-hi llimona, menjar una mandarina...

Iogurt natural

Els probiòtics presents en els iogurts ajuden a cuidar la flora intestinal, clau en el sistema immunitari. Però per beneficiar-se de les propietats d'aquest aliment cal menjar-ne, com a mínim, un al dia. A més, els iogurts són perfectes per a les persones que estan en tractament amb antibiòtics, ja que ajuden a evitar a agafar més infeccions.

All

Mentre que alguns odien el seu sabor, d'altres l'aprecien. No hi ha un punt intermig. Però el que tothom sap és que l'all no només serveix per donar sabor als aliments, sinó que també té beneficis per a la salut importants. Es tracta d'un aliment ric en al·licina, un component amb un alt poder antisèptic natural capaç d'estimular el sistema immunitari i combatre la grip i els processos infecciosos. A més, un estudi publicat a Advances in Therapy (2001) va demostrar que les persones que van prendre suplements d'all durant dotze setmanes van tenir menys constipats.

Ceba

La ceba destaca per ser rica en cisteïna, que és un aminoàcid que reforça el sistema immunitari. I també és rica en quercetina, component amb propietats antibacterianes i antigripals. A més, introduir aquest aliment a la dieta ajuda a descongestionar les vies respiratòries i també neteja els pulmons.

Llegums

Llegums com les llenties o els cigrons solen tornar als menús setmanals després dels mesos de calor per ajudar a combatre el fred tardorenc. I és que aquest tipus d'aliments són molt beneficiosos per mantenir la temperatura corporal, a més de ser rics en antioxidants, que ajuden a prevenir infeccions.

Ou

És una font de proteïnes, vitamines B12 i B6, seleni i zinc, fonamentals per a un sistema immunològic fort. És per això que és aconsellable menjar ous dues o tres vegades a la setmana per mantenir els constipats i altres malalties a ratlla. A més, com que és un aliment tan versàtil, no hi ha problema per incloure'l a qualsevol dieta, tant d'adults com d'infants.

Gingebre

Ja sigui en infusions o com a condiment dels menjars, aquesta arrel ajuda a prevenir i tractar els constipats i els processos gripals. Això es deu especialment a les seves propietats antibacterianes, antipirètiques i analgèsiques. A més, el gingebre és un antiinflamatori natural i ajuda a millorar la digestió.

Mel

Que la mel és un dels millors remeis casolans per calmar la tos, és sabut. Però, a més, un estudi publicat a Arxivis of Pediatrics and Adolescent Medicine (2007) va concloure que aquest aliment també ajuda a prevenir els constipats i la grip, ja que millora les defenses.