La teràpia visual és un tractament indicat per millorar les habilitats del sistema visual. Dues terceres parts de la informació que reben els nens a l'escola és a través dels ulls, per tant cal que treballin de manera eficaç per garantir un bon rendiment a l'escola. Amb la teràpia visual es poden treballar tant problemes visuals com dificultats en l'aprenentatge.

El procediment consisteix en sessions a la consulta de l'optometrista i exercicis per a cada pacient després d'un estudi optomètric complet, amb l'objectiu de solucionar els problemes visuals o dificultats relacionades amb la lectura i l'aprenentatge.

A Manresa, a l'Institut Oftalmològic Badal hi treballa Mercè Miró, optometrista especialitzada en l'àmbit de teràpia visual, que explica que el seu paper és «avaluar de forma completa totes les habilitats del sistema visual per detectar, diagnosticar i escollir el tractaments més adequat segons el tipus de disfunció visual». Unes disfuncions que poden interferir en l'aprenentatge i el desenvolupament cognitiu de l'infant: «Cal tenir en compte que moltes de les activitats que fan els nens a l'escola i a la vida diària tenen molta càr-rega visual i visuomotora. Per això és important realitzar un estudi complet d'eficàcia visual i de processament de la informació visual per poder determinar en quin grau les alteracions podrien afectar l'aprenentatge del nen o nena», remarca Mercè Miró.

La teràpia visual està indicada per a persones de qualsevol edat, per aconseguir que el sistema visual treballi de forma òptima a l'escola, a la feina i al temps d'oci.

Alguns símptomes que poden fer pensar en un problema visual són: mala visió de lluny o de prop, mals de cap, cansament a l'hora de fer tasques en visió propera, acostar-se molt als fulls, perdre o saltar-se línies durant la lectura, problemes d'atenció o concentració, falta de comprensió, inversió de lletres o números, escriptura irregular, aclucar un ull, i problemes de lateralitat.

La teràpia visual pot tractar disfuncions binoculars, disfuncions acomodatives, ambliopies, estrabismes, diplopia, problemes de percepció visual, problemes d'integració visuomotora i problemes de lectoescriptura.