Les noves tecnologies van arribar per quedar-se i ara no entendríem el món d'una altra manera. Formen part del nostre dia a dia, com a mitjà d'informació i de socialització. És un recurs per expressar-nos i per comunicar-nos. I cada vegada més, «si no ets a les xarxes no existeixes».

Les persones grans no han nascut en aquesta era de les noves tecnologies, però, condicionades per les tendències, cada vegada n'hi ha més que senten interès per estar a les xarxes i conèixer el món digital. Així trenquen amb l'estereotip de persona desconnectada d'aquest món. A més, s'està reduint l'escletxa digital d'aquest segment de població, tot i que encara hi ha gent que se sent fora del món de les noves tecnologies i és important que es treballi perquè no sigui així. A vegades això és generat perquè els anuncis de tecnologies no representen les persones grans i se senten excloses perquè aquests productes no van dirigits a elles.

Utilitzar aquestes aplicacions els permet estar informades del que passa al món i connectades amb els seus familiars i amics, i els és pràctic que tots tinguin whats-app o perfil en alguna xarxa social. La tecnologia té un factor intergeneracional d'apropament dels avis als seus descendents. A més, el fet que les persones de la tercera edat estiguin connectades els aporta altres beneficis, com ara evitar la soledat, contactar amb antics amics i potenciar l'oci.

Segons un informe de VidaCaixa i Obra Social la Caixa, els jubilats de l'Estat espanyol tenen de mitjana tres dispositius electrònics: tres de cada quatre tenen un ordinador, el 70% té un smartphone i el 45% té una tauleta.

Beneficis d'estar connectat

Està demostrat que les persones grans connectades són més actives mentalment i que l'ús de les noves tecnologies els aporta molts beneficis: millora la seva qualitat de vida, ja que solen treballar la interacció, i les ajuda a mantenir-se actives i saludables.

L'aprenentatge de les noves tecnologies estimula l'activitat mental de les persones grans, afavoreix l'autonomia i enforteix la independència. Permeten noves formes de desenvolupar-se individualment i socialment, a més de mantenir i ampliar la xarxa de contactes, i agilitzen la comunicació amb altres persones.

L'ús de les noves tecnologies també és una manera d'assumir reptes, perquè superen la por a la tecnologia i desenvolupen tasques que mai abans havien dut a terme. Això fa que aprenguin molt i que puguin informar-se o formar-se, ja que moltes persones no van tenir aquesta oportunitat. A part d'això, també es diverteixen i s'entretenen i descobreixen un nou món que no s'imaginaven.

A més, moltes activitats que responen a les necessitats de les persones grans requereixen l'ús de noves tecnologies, com per exemple demanar hora al metge o fer un seguiment del seu tractament mèdic.

Molts joves, de manera voluntària, han ajudat les persones de la tercera edat a introduir-se en el món de les noves tecnologies mitjançant projectes intergeneracionals per reduir i minimitzar la fractura digital entre generacions.

Per mitjà d'aquest coneixement poden fer aquestes coses i moltes altres, com descarregar-se música, fer compres on-line, consultar la cartellera del cine o els horaris del transport públic.