Un programa d'exercicis curt i el seguiment al centre d'atenció primària (CAP) ha permès reduir un 20% les caigudes en la gent gran; una disminució que ha arribat fins al 38% en el cas de les dones. Són els principals resultats d'un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), que s'ha dut a terme amb 401 pacients de 75 a 90 anys de deu centres de l'Àrea Metropolitana Nord.

La investigació ha consistit en una primera fase d'entrenaments en grup amb exercicis físics adaptats per a la gent gran i guiada per un fisioterapeuta, durant dotze sessions. Després, durant un any s'ha fet un seguiment trimestral dels pacients a través del servei d'infermeria. Per grups d'edat, la disminució de les caigudes ha estat del 49% en persones entre 80 i 84 anys.

Aquesta reducció s'ha trobat en comparar les persones que han participat en el programa amb les de més de 75 anys que no l'han seguit i que han continuat amb les activitats habituals. Les primeres fases de l'estudi, innovador en el seu camp, es van iniciar el 2015 i han conclòs fa poc amb la fase de seguiment d'un any.

L'estudi ha estat liderat pel doctor Rafael Azagra, investigador de l'IDIAPJGol, professor de Medicina de Família a la Universitat Autònoma de Barcelona i metge de família del CAP de Badia del Vallès. Juntament amb altres investigadors, ha coordinat un equip que ha tingut la col·laboració de 139 investigadors associats entre metges i infermeres, set fisioterapeutes i tres monitores externes. A part del CAP de Badia del Vallès, la resta de centres on s'ha dut a terme l'estudi són Creu Alta Sabadell, Canaletes Cerdanyola, Centre Sabadell, Ca n'Oriac Sabadell, la Llagosta, Castellar del Vallès, Sud Sabadell, Sant Miquel Granollers i Can Rull Sabadell. Nou centres pertanyen a l'Institut Català de la Salut i el desè, i l'equip de fisioterapeutes, al Consorci Sanitari Parc Taulí.