L'experiència, la pràctica quotidiana i les investigacions que fa la Creu Roja sobre la vulnerabilitat social permeten identificar que un dels principals reptes que afronten les persones grans són la solitud i l'aïllament social.

L'any passat l'entitat va atendre un total de 3.960 persones grans amb aquesta problemàtica a tot Catalunya. La tasca de la Creu Roja per reduir els efectes de la soledat no volguda té com a objectiu que la persona pugui incrementar i consolidar la seva xarxa social, com la malla social de suport emocional, personal i preventiu.

Per tal de fer-ho possible s'ha comptat amb més de 968 persones voluntàries que han fet 38.238 intervencions a través d'activitats grupals de caràcter setmanal i/o accions individuals, per exemple, com els acompanyaments.

Només a Catalunya hi ha 1.437.652 persones grans i el 22% viuen en llars unipersonals, és a dir, 318.384 viuen soles, i la majoria són dones.

L'impacte de la solitud i el cost humà i econòmic preocupen especialment la Creu Roja. Un dels compromisos que ha adoptat l'organització en la seva última assemblea general fa referència a «contribuir a trencar l'aïllament i la solitud de les persones en situació de vulnerabilitat».

Compromís amb la gent gran

Durant el 2018 la Creu Roja a Catalunya va atendre 26.330 persones grans a través de diferents projectes destinats a augmentar la capacitat de l'autonomia personal d'aquest col·lectiu (6.415), mantenir i millorar les seves funcions cognitives (2.660), incorporar hàbits saludables (3.090), potenciar la seva protecció i la seva capacitat per afrontar possibles situacions de maltractament (559), localitzar persones amb deteriorament cognitiu (377) i donar suport a persones cuidadores familiars de gent gran (1.045). A més, s'ha donat suport a més 15.500 persones amb el servei de teleassistència.

Creu Roja fa més de trenta anys que desenvolupa programes adreçats a aquest sector de la població amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans en el seu procés d'envelliment així com també combatre les vulnerabilitats afegides que poden presentar, i alhora fer especial èmfasi en la mirada de gènere, les situacions d'exclusió social o bé de discriminació pel fet de ser grans.