Les festes de Nadal són una època d'àpats suculents on el marisc sol tenir presència. Xuclar el cap de les gambes i llepar-se els dits és un costum ben arrelada a casa nostra, però un hàbit desaconsellat per part de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan). I és que en aquesta part del marisc hi ha una gran quantitat de cadmi, i la seva ingesta en excés pot arribar a provocar una disfunció renal.

«En alguns països europeus, entre els quals es troba Espanya, es consumeix, a més de la part 'blanca', altres parts dels crustacis com poden ser el cap de les gambes, llagostins, escamarlans, etc." apunta Aecosan. Afegeix que, en aquests animals, «el cadmi s'acumula en l'hepatopàncrees, que forma part de l'aparell digestiu dels crustacis, i que es localitza al cap», afegeixen.

També des d'organitzacions de consumidors com l'OCU alerten del problema: «El cadmi tendeix a acumular-se al fetge i el ronyó de les persones i eliminar-lo pot costar entre 10 i 30 anys. Alts nivells de cadmi en l'organisme poden causar disfunció renal, desmineralització dels ossos i, a llarg termini, càncer», adverteixen.