El 77% dels espanyols realitza diàriament un àpat fora de casa. Principalment és l'esmorzar, que nou de cada deu se'l mengen en un restaurant o bar, segons un estudi que revela que fer aquest primer àpat del dia fora incrementa en un 17,8% el risc de patir obesitat.

Són dades de l'última enquesta sobre estils de vida realitzada per la Societat Espanyola d'Obesitat (Seedo-SEO), que posa de manifest el canvi d'hàbits que ha tingut lloc a l'Estat en les últimes dècades, entre els quals s'està imposant el menjar fora de casa.

L'estudi destaca que les persones amb obesitat són les que més esmorzen i les que menys sopen fora; les que mengen menys verdura o amanida com a plat principal (el 65% no la demana mai o gairebé mai) i com a acompanyament (35%) i les que opten habitualment per unes postres dolces en lloc de fruita (un 40% davant el 22% dels que tenen un pes normal).

A més d'esmorzar fora hi ha altres variables que es relacionen amb l'obesitat: no menjar verdura o amanida com a plat principal incrementa el risc en un 43% i consumir postres dolces l'augmenta en un 20%. D'aquesta última dada sorprèn que gairebé el 20% dels enquestats (el 40% en el cas dels obesos) indica que no ingereix fruita com a postres perquè no figura al menú, ha assenyalat el doctor Tinahones.

"Els restauradors et diuen que com han de posar a la carta una poma o una taronja si la gent va al restaurant a donar-se un caprici, però no és així", perquè "menjar fora de casa ha deixat de ser una cosa excepcional", ha recalcat aquest expert, que ha considerat que el sector de la restauració és coresponsable en la lluita contra l'obesitat.

Aigua gratis

Oferir ampolles d'aigua gratuïtes, informar de les calories totals de cada plat i oferir mitges racions són algunes de les accions que els restaurants poden posar en marxa, segons figura en el decàleg de gastronomia saludable d'aquesta societat científica.

L'obesitat és una malaltia que s'ha duplicat pràcticament en tots els països en els últims 20 anys: a Espanya s'ha passat d'un 10 a més d'un 20%, el que, segons el doctor Tihahones, és "el gran problema al qual s'enfrontaran els serveis públics de salut en els pròxims anys ". També l'entorn social influeix. De fet, tenir algun familiar amb obesitat augmenta en un 13% el risc de ser obès.

Aquestes dades validen en la població espanyola el que ja va assenyalar un estudi fa 20 anys, que "l'obesitat era un epidèmia". És "una malaltia que es contagia en el sentit que s'afavoreixen els hàbits alimentaris i d'exercici", ha explicat la doctora Susana Monereo, secretària de la Seedo.

L'estudi destaca també que el 54,6% de les persones que tenen obesitat no ho reconeixen i no el perceben com una malaltia. "Jo no estic obès, sóc gros", és una de les frases més habituals entre aquestes persones, ha assegurat la doctora Monereo.

Gairebé el 70% dels que tenen sobrepès consideren que el seu pes és normal i fins i tot creuen que estan prims, el que fa que la intervenció sigui més difícil. Ho demostra el fet que més d'un 2% de la població espanyola té obesitat mòrbida, el que abans no passava.

I és que si no es prenen mesures es poden guanyar entre 2 i 4 quilos a l'any. Per contra, amb una dieta hipocalòrica i exercici saludable es poden perdre de 4 a 5 quilos al mes.