El reconegut cirurgià Pedro Cavadas ha extirpat a un nen congolès de 10 anys un tumor craniofacial no maligne que formava una massa més gran que el seu cap i que, de no ser intervingut, li hauria causat "una mort en molt males condicions i relativament aviat".

És "un dels tumors més grans que hem intervingut", ha assegurat Cavadas, que ha assenyalat que el petit va arribar a València "malnodrit, molt feble i amb un problema de coagulació no diagnosticat d'origen que el feia sagnar en cada cura".

El cas d'Emmanuel, amb un fibroma ossificant gegant, va arribar a la Fundació Cavadas a través d'una entitat que té una clínica al Congo i no podia abordar una intervenció tan complexa ja que el tumor, que seguia creixent, li impedia veure i parlar.

"No tenia vida, aquest nen hauria durat dos telediaris, estava condemnat a una mort en molt males condicions i relativament aviat", ha assenyalat Cavadas, que assenyala que ara "hauria de fer una vida completament normal. Ara, si més no, té cara".

Emmanuel, que presenta bon aspecte tot i que encara són patents les seqüeles de les intervencions, ha assegurat que està bé i que té ganes de tornar al seu país, on l'esperen els seus cinc germans. El seu pare, Jules Mbulá, ha explicat que Emmanuel porta cinc anys amb el tumor i ha passat per molts hospitals sense trobar una solució. "Sempre em preguntava quan l'operarien", ha relatat.

Jules Mbulá ha agraït a l'equip de Cavadas -que va decidir el 2019 deixar d'operar a la sanitat pública- que li hagi salvat la vida al seu fill i ha assegurat que el que ha passat "no ha estat per atzar, ha estat el pla de Déu".

Després d'estudiar durant prop de dues setmanes aquest "cas rar i infreqüent", ja que "no hi ha molts tumors que arribin a aquesta mida", es va planejar la cirurgia i el nen va ser intervingut en dues ocasions amb una diferència de vuit dies, l'última fa poc més d'una setmana.

Durant la primera intervenció, que va durar prop de deu hores, se li va treure tot el maxil·lar, la zona entre les òrbites oculars, el paladar i una part de l'interior de la boca, que va ser reconstruïda després d'extirpar el tumor.

La segona cirurgia, també de prop de deu hores de durada, es va centrar en fer la part intracreaneal, per treure la base anterior i mitjana del crani i reconstruir-li amb part de les seves pròpies costelles. "Amb les dues cirurgies vam poder treure tot el tumor i reconstruir-li. Ha anat tot molt bé", ha destacat Cavadas, que ha indicat que en pocs dies tornarà al seu país i allà se li reconstruirà el nas i se li posarà dentadura.

El cirurgià valencià, que ha valorat la feina de tot el seu equip, ha relatat com de "poc col·laborador" que ha estat el pacient: "Estava mort de por, era difícil de treballar i qualsevol cura en la qual l'anaves a tocar era per a ell una tragèdia, però a poc a poc ens hem anat fent amics".