Un projecte europeu coordinat pel Clínic avaluarà el potencial d'implementar una nova estratègia de cribratge als CAP per la detecció precoç de les malalties del fetge. El cribratge consisteix bàsicament en una tècnica no invasiva que dura pocs minuts i no causa cap molèstia al pacient, ja que simplement envia unes vibracions que permeten saber el grau d'elasticitat o rigidesa de l'òrgan, un indicador clau per detectar malalties que no presenten símptomes, com ara la cirrosi o el fetge gras no alcohòlic, associada a l'obesitat. «Si no anem a buscar el pacient, el pacient vindrà a buscar-nos quan sigui molt tard, el que volem fer és canviar el paradigma», ha explicat Pere Ginés, cap del Servei d'hepatologia de l'Hospital Clínic.

La tècnica o prova es podria fer directament als ambulatoris per part d'infermeres o metges de primària. El projecte, anomenat Liverscreen, ja fa un any i mig que està en marxa a Catalunya i alguna altra regió europea però fins ara no se li ha pogut «donar sortida» a causa de la manca de finançament.

Amb un nou impuls del programa Horizon 2020 el projecte ha rebut ara 6 milions d'euros, fet que permetrà confirmar els resultats inicials trobats però a una major escala. Concretament, l'objectiu és reunir fins a 30.000 participants de diversos països europeus.

A Catalunya participen en el projecte una dotzena de centres d'atenció primària, que treballen conjuntament amb els hospitals Clínic, Germans Trias i Pujol, Vall d'Hebron i el Mar. Els hospitals, però, només participen si des de l'ambulatori es deriva un pacient a qui s'ha detectat una malaltia hepàtica gràcies al cribratge.

Pere Ginés remarca la importància de destinar diners a la recerca de les malalties del fetge. Segons diu, hi ha desconeixement sobre com funciona aquest òrgan i sovint s'estigmatitza els malalts perquè se'ls associa directament amb el consum d'alcohol.

A més, això passa amb unes malalties que tenen un grau alt de complexitat i de mortalitat. Per aquest motiu, celebra que per primer cop es doni una quantitat «significativa» de fons europeus a la investigació d'aquesta àrea.

Malalties hepàtiques

Segons Ginés, la malaltia hepàtica més freqüent que es detecta amb el cribratge és la de fetge gras no alcohòlic (80% dels casos), associada a l'obesitat. Una proporció més petita, prop del 20% de casos, és causada per consum excessiu d'alcohol. «No és gent que s'emborratxa sinó gent que beu per sobre de catorze o vint-i-una unitats a la setmana», matisa Ginés, que posa un exemple de consum que pot derivar amb els anys a una malaltia hepàtica. Per últim, tot i que són menys casos, també es pot detectar una hepatitis C, B o d'origen autoimmune.

Amb tot, remarca que la gran malaltia és «pel fetge gras no alcohòlic». Aquesta malaltia afecta una de cada quatre persones al món i el pacient pot desenvolupar cirrosi. És el cas de Mónica Ibar-ruela, a qui fa dos anys van detectar-li que tenia el fetge «malalt», segons ha explicat ella mateixa. «No vaig donar-hi importància perquè sempre havia associat cir-rosi a l'alcohol i jo no prenc alcohol, però el metge de capçalera em va dir que també era a causa de l'obesitat», ha admès.

Va ser llavors quan la Mónica va ser derivada a l'Hospital Clínic perquè li determinessin el grau d'inflamació del fetge i li programessin un tractament basat sobretot en un canvi de dieta. «Estic molt contenta perquè d'una altra manera no me n'hauria assabentat», diu sobre la tècnica no invasiva amb la qual van mesurar l'estat de salut del seu fetge.