Les altes temperatures de l'estiu jugarien a favor de la disminució de la capacitat expansiva del virus a Catalunya, segons un informe del Servei Meteorològic de Catalunya i l'Hospital Clínic a partir de diversos estudis internacionals. Un identifica que entre els -3 graus i els 15 de temperatura mitjana mensual es donaria la màxima probabilitat d'expansió del virus. A partir de 15 graus, la capacitat d'expandir-se disminuiria, i per sobre de 20, decauria a la meitat. Amb aquests valors i «considerant únicament el valor climàtic», els propers dos mesos «podrien esdevenir clau per amortir la capacitat expansiva del virus», ja que es va cap a l'estiu i diverses comarques de Catalunya assolirien progressivament aquests llindars, apunta l'informe.

Es considera que en la fase de contenció pel confinament les condicions meteorològiques no han estat un factor especialment rellevant però l'element meteorològic sempre s'ha apuntat com un aspecte que podria jugar un paper d'ara en endavant, tot i que secundari en contraposició amb d'altres com els hàbits sanitaris o els fluxos de població.

Les darreres setmanes han aparegut diversos estudis preliminars que analitzen la relació de l'expansió de la Covid-19 amb la temperatura, especialment centrats en el que ha succeït a la Xina i a la província de Hubei, focus inicial. Un dels més complets, i basat en les dades registrades a 100 ciutats xineses, constata que la temperatura i la humitat relativa elevada s'associen significativament amb les reduccions de casos.

Un altre de més recent, aparegut el 7 d'abril, ha desenvolupat un conjunt de 200 models de nínxol ecològic per projectar la variació mensual de la idoneïtat climàtica per a la difusió del coronavirus al llarg d'un any climatològic típic (Araujo i Naimi, 2020). Fruit d'aquesta anàlisi, sembla que la temperatura de l'aire, juntament amb la humitat, són els predictors que expliquen millor la distribució dels brots del virus, i són les zones massa fredes i les massa càlides i excessivament humides, les que tenen una menor exposició als brots. Altres recerques, però, no atribueixen a la humitat de l'aire un paper tan preponderant.

El cas de Catalunya

Seguint l'estudi d'Araujo i Naimi, i analitzant l'evolució a Catalunya, s'observa com l'abril, el llindar dels 15ºC queda restringit a les Terres de l'Ebre, però el mes de maig ràpidament cobreix les franges litoral i prelitoral, la Depressió Central, el pla de Bages, i s'endinsa a les valls occidentals del Prepirineu. El mes de juny, bona part de les valls prepirinenques i pirinenques assoleixen el llindar dels 15ºC, aspecte que es fa més evident i ampli el mes de juliol.

Pel que fa al segon llindar, el dels 20ºC, no s'instal·la a Catalunya fins al mes de juny, tot cobrint les franges litoral i prelitoral, les Terres de l'Ebre i la Depressió Central. No és fins al juliol quan la isoterma dels 20ºC s'endinsa a les valls prepirinenques, i només en queden excloses les valls més elevades del Pirineu i els cims per damunt dels 1.500 m, aproximadament.

Des del Servei Meteorològic han indicat que si bé és probable que l'augment de la temperatura i de la humitat ajudi a una reducció del risc de contagi indirecte, «no disminuirà significativament el risc de contagi directe de persona a persona», i les mesures de protecció individual s'hauran de mantenir.

D'altra banda, l'augment de la radiació UV podria ser un altre factor important ja que pot tenir un efecte de reducció de la viabilitat i persistència del virus en determinades situacions. Aquest augment es dona durant la segona meitat de la primavera i a l'estiu. Tot i això, des del Servei Meteorològic han insistit que, tot i que la calor i la humitat puguin ajudar, les mesures bàsiques d'higiene i de protecció recomanades seran «el factor més important» per reduir el risc de contagi. «La calor i el sol ajudaran, pensem, però per si sols no reduiran prou significativament la transmissió del SARS-CoV-2», ha apuntat.

A més, han indicat que els resultats dels estudis s'han de prendre «amb cautela» i que continuaran amatents a noves anàlisis en aquest camp.