Una nova recerca nord-americana que va seguir els canvis cerebrals al cap d'un any d'entrenaments aeròbics ha descobert un procés potencialment crític, que és que l'exercici augmenta el flux sanguini en dues regions clau del cervell associades amb la memòria. En particular, l'estudi ha mostrat que aquest flux sanguini pot ajudar fins i tot a les persones grans amb problemes de memòria a millorar la cognició, un descobriment que, segons els científics, podria guiar la recerca futura de la malaltia d'Alzheimer.

"Potser algun dia podem desenvolupar un medicament o procediment que dirigeixi de manera segura el flux sanguini a aquestes regions cerebrals", ha assenyalat Binu Thomas, un dels investigadors de l'estudi realitzat en la de UT Southwestern a Texas. "Però recentment estem començant a explorar la combinació correcta d'estratègies per tal d'ajudar a prevenir o retardar els símptomes de la malaltia d'Alzheimer. Hi ha molt més que entendre sobre el cervell i l'envelliment", ha afegit.

L'estudi, publicat en el 'Journal of Alzheimer's Disease', ha documentat canvis en la memòria a llarg termini i el flux sanguini cerebral en 30 participants, cadascun d'ells de 60 anys o més amb problemes de memòria. La meitat d'ells es van sotmetre a 12 mesos d'entrenament aeròbic; la resta només estirava.

El grup d'exercici va mostrar una millora del 47% en alguns puntatges de memòria al cap d'un any en comparació amb un canvi mínim en els participants de l'estirament. Les imatges del cervell del grup d'exercici, preses mentre estaven en repòs al principi i al final de l'estudi, van mostrar un augment del flux sanguini cap a l'escorça cingulada anterior i l'hipocamp, regions neurals que juguen un paper important en la funció de la memòria.

Altres estudis han documentat beneficis peradults cognitivament normals en un programa d'exercici, inclosa una recerca prèvia, realitzada pel doctor Thomas, que va mostrar que els atletes que envelleixen tenen un millor flux sanguini cap a l'escorça que els adults majors sedentaris. Però la nova recerca és significativa perquè s'ha descobert una millora durant un període més llarg en adults amb alt risc de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer.

"Hem demostrat que fins i tot quan la seva memòria comença a esvair-se, encara pot fer alguna cosa sobre aquest tema agregant exercici aeròbic al seu estil de vida", ha afegit l'expert.

Els científics d'UT Southwestern es troben entre molts equips a tot el món que intenten determinar si l'exercici pot ser la primera intervenció d'aquest tipus. Cada vegada hi ha més proves que almenys podrien jugar un petit paper a retardar o reduir el risc de la malaltia d'Alzheimer.

Per exemple, un estudi de 2018 va mostrar que les persones amb nivells de condició física més baixos van experimentar una deterioració més ràpida de les fibres nervioses vitals en el cervell anomenat matèria blanca. Un estudi publicat l'any passat va mostrar que l'exercici es correlaciona amb una deterioració més lenta de l'hipocamp.

Respecte a la importància del flux sanguini, Thomas ha explicat que algun dia podria fer-se servir en combinació amb altres estratègies per tal de preservar la funció cerebral en persones amb deterioració cognitiva lleu.

"El flux sanguini cerebral és part del trencaclosques, i hem de continuar reconstruint-lo. Però hem vist suficients dades per saber que començar un programa de condicionament físic pot tenir beneficis per a tota la vida pels nostres cervells i els nostres cors", ha conclòs.