Un estudi internacional, coordinat per l’Estat i l’Hospital Germans Trias de Badalona, ha constatat l’eficàcia de l’antiviral Remdesivir contra la Covid-19, sobretot si s’administra abans que els pacients requereixin ventilació mecànica, segons un comunicat d’aquest dilluns.

L’estudi ha estat publicat en ‘The New England Journal of Medicine’ amb els resultats de l’assaig internacional amb aquest fàrmac, que aconsegueix reduir en un 31% el temps d’hospitalització; l’objectiu de la investigació ara és trobar una combinació de fàrmacs que millori l’eficàcia per a tots els pacients.

68 centres hospitalaris

L’estudi, impulsat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), ha comptat amb la participació de 68 centres hospitalaris, 47 dels Estats Units, 21 d’Europa i Àsia, i a Espanya ha sigut coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias.

Les dades preliminars de l’assaig es van avançar al públic el 29 d’abril, quan els científics van comprovar que l’administració del Remdesivir -un antiviral de dispensació hospitalària dissenyat inicialment contra l’Ebola- suposava un benefici clar per als pacients, i van considerar que no era ètic mantenir el grup control amb placebo.

Dades revisades per altres científics independents

Ara, la revista ‘The New England Journal of Medicine’ publica les dades d’aquest estudi després d’haver sigut revisades per altres científics independents.

L’estudi demostra que el medicament és eficaç i aclareix que té més efectivitat quan els pacients amb pneumònia evidencien falta d’oxigen però encara no han requerit ventilació mecànica.

Més de 1.000 persones

El treball presenta dades de 1.059 persones d’un assaig controlat aleatoritzat, de les quals 538 van rebre Remdesivir i 521 van rebre placebo durant 10 dies.

L’assaig va ser de ‘doble-cec’, és a dir, ni els investigadors ni els mateixos pacients sabien si rebien Remdesivir o placebo; aquest disseny es considera el de màxim nivell de rigor científic, perquè limita molt els possibles biaixos a favor o en contra del fàrmac.

Una mitjana de quatre dies menys hospitalitzats

A nivell global, el grup que va rebre Remdesivir va experimentar un temps de recuperació un 31% més curt que el que va rebre placebo, reduint en 4 dies -de 15 a 11- l’estada a l’hospital.

Dividint els pacients en subgrups, aquesta millora sobretot es dona en els pacients que tenen falta d’oxigen a la sang -insuficiència respiratòria-, però que no requereixen respiració mecànica o extracorpòria (ECMO).

Necessitat d’identificar els casos com més aviat millor

«Aquests resultats remarquen la necessitat d’identificar els casos de Covid-19 com més aviat millor, a fi de poder fer un seguiment i iniciar el tractament antiviral abans que la malaltia pulmonar progressi tant que es necessiti ventilació mecànica invasiva», explica el metge investigador de l’Hospital Germans Trias i IrsiCaixa i coordinador de l’estudi a Espanya, Roger Paredes.

En el treball també ha col·laborat l’Hospital Clínic de Barcelona, des d’on l’ha liderat José Muñoz, cap de Servei de Salut Internacional i investigador de l’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa.

Menys mortalitat

L’article també assenyala que els pacients que van rebre el fàrmac van tenir una reducció del 30% en la mortalitat als 14 dies d’haver iniciat l’estudi, sent del 7,1% en els pacients del grup Remdesivir i de l’11,9% en el grup control, una diferència que, no obstant, no va ser estadísticament significativa.

Quant als efectes adversos greus, un 21,1% de les persones que van rebre el fàrmac en van experimentar, davant el 27% del grup placebo.

No és suficient per curar per si sol la malaltia

Els autors de l’article indiquen que els resultats avalen l’ús de Remdesivir en els pacients hospitalitzats per Covid-19 i que necessiten oxigen suplementari, però que el Remdesivir no és suficient per si sol per curar la Covid-19.

«La mortalitat encara és elevada, de manera que hem de continuar treballant. Ara tenim un fàrmac que funciona, tot i que té uns efectes moderats, i n’hem de buscar d’altres que puguem combinar per aconseguir resultats encara millors», ha reflexionat Paredes. «Però és un punt de partida, el primer fàrmac que demostra eficàcia i que ens donarà moltes pistes de cara a les futures estratègies contra el SARS-CoV-2», conclou.