La visió del 57% de la població ha empitjorat després dels cent dies de confinament obligat per la covid-19, segons un estudi elaborat per l'associació Visión y Vida.

La situació és més preocupant entre els joves, ja que vuit de cada deu (77,4%) han empitjorat la visió, unes dades «alarmants», segons va considerar ahir el president de Visión y Vida, Salvador Alsina, i la coordinadora d'aquesta entitat, Elisenda Ibáñez, en roda de premsa telemàtica. Aquestes dades s'han obtingut en les 2.000 revisions de la vista que s'han fet a tot Espanya en òptiques després del confinament, recollides per aquesta associació.

Segons la valoració d'aquestes primeres revisions, el 27,2% de les persones que van acudir al seu optometrista van tenir canvis de graduació, el 23,9% van haver de renovar les ulleres o lents de contacte i l'11,4% de persones que tenien presbícia han indicat que la seva graduació s'havia incrementat.

A més, el 64,9% dels joves ha necessitat un canvi de graduació i un de cada deu adolescents (12 a 19 anys) ha necessitat que li adaptin per primera vegada unes ulleres (7,7%) o unes lents de contacte (2,4%).

L'informe creua dades de les òptiques amb una enquesta resposta per unes 500 persones en la qual se'ls demanava les seves sensacions, hàbits de vida en confinament i percepció sobre potencials problemes visuals que poden estar sentint.

Ibáñez va indicar que l'estudi conclou que «el 44,5% de la ciutadania ha sentit mal de cap, i un de cada quatre ha tingut envermelliment d'ulls (22%), problemes d'enfocament a distàncies pròximes (22,5%) o visió borrosa (23,4%)». I va afegir que aquest estudi «ha confirmat que el 77,2% dels adults ha duplicat el temps que ha passat diàriament davant pantalles, però el que ens preocupa és el cas dels menors: la meitat (50,3%) dels nens ha estat entre quatre i vuit hores davant les pantalles i el 22,1% hi ha estat vuit hores o més».