Un estudi de Vall d'Hebron mostra que les persones amb covid-19 i dany pulmonar greu presenten un risc més elevat de tenir un ictus. Perquè el risc existeixi s'han de donar les dues circumstàncies, ja que la covid-19 per si mateixa no augmenta el risc d'ictus. L'estudi s'ha fet a partir de l'anàlisi de 2.050 casos de pacients que van ingressar a l'hospital per covid durant els mesos de març i abril, dels quals 21 van tenir un ictus. La majoria, una dotzena, ja tenia factors de risc per l'ictus i no s'estableix cap relació amb el coronavirus, però n'hi havia sis sense factors de risc que van tenir un dany pulmonar greu que requeria ventilació mecànica.

Al llarg d'aquests mesos de pandèmia, s'ha comprovat que la infecció per SARS-CoV-2 es relaciona, en molts pacients, amb l'aparició de trombosis, especialment tromboembolismes pulmonars que poden portar a complicacions greus i fins i tot a la mort. Per entendre específicament el risc que suposa la covid per a l'aparició d'ictus isquèmic, que és el provocat per trombes al cervell, els professionals de la Unitat d'Ictus de Vall d'Hebron van fer seguiment de 2.050 pacients que van ingressar a l'hospital durant els dos mesos de durada de l'estudi.

Entre el total de pacients inclosos en l'estudi, 21 van tenir un ictus isquèmic. Entre ells s'incloïen persones asimptomàtiques per a covid-19, persones amb símptomes de covid previs a l'ictus i persones que van desenvolupar simptomatologia de covid-19 posteriorment a l'ictus, durant la seva estada a l'hospital. Tanmateix, no en tots els casos els investigadors van trobar relació entre el coronavirus i l'ictus, ja que en 12 es va trobar alguns dels factors de risc per a l'ictus més habituals en la població general, com el tabaquisme, nivells alts de colesterol, pressió arterial elevada, etc. Sis dels pacients que van tenir un ictus no presentaven cap dels factors de risc associats habitualment a l'ictus. La resta dels pacients van morir abans de poder establir l'origen de l'ictus.

«En aquests sis pacients, sense factors de risc i amb un ictus que relacionem amb la covid existia un dany pulmonar greu que requeria ventilació mecànica. Per tant, l'estudi demostra que, en els pacients amb covid, el risc de tenir un ictus només augmenta si pateixen dany pulmonar greu», explica el doctor Manuel Requena, de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Aquesta troballa concorda amb el resultat d'estudis previs que relacionen aquest tipus de dany als pulmons, així com la infecció per diversos bacteris i virus, amb l'aparició de símptomes neurològics i en particular amb l'ictus.

El virus SARS-CoV-2 seguiria el mateix comportament que altres virus. El doctor Requena comenta que «la majoria dels pacients amb coronavirus no presenten un dany pulmonar greu. I en aquests casos hem comprovat que el risc d'ictus no augmenta».

L'estudi demostra que els pacients amb covid que tenen un ictus causat per l'obstrucció de grans vasos sanguinis i són tractats amb trombectomia, el tractament de referència, tenen més mal pronòstic i més mortalitat que els que no tenen infecció. «La pitjor evolució clínica d'aquests pacients podria ser deguda al dany pulmonar associat a la covid, que provocaria que arribés menys oxigen al cervell i que, per tant, el tractament contra l'ictus no fos tan eficaç», diu Requena.