L'amenaça de nous confinaments i els rebrots de les darreres setmanes han reactivat la demanda d'atenció a les consultes dels psicòlegs. Els agents d'estrès i ansietat que van aparèixer al març no s'han dissipat i la incertesa per la pandèmia impacta en els àmbits individual, de parella, familiar i laboral. Els professionals demanen evitar les «pseudoteràpies» i l'autoconsum de fàrmacs, i alerten del desgast i de les afectacions psicològiques entre el col·lectiu sanitari. La pandèmia també fa aflorar trastorns obsessius compulsius amb la higiene i les mesures per evitar contagis.

«Estem en una situació d'incertesa i això dona lloc a moltes situacions estressants. El perill és que, davant d'aquesta situació, la resposta que hi donem i la manera de gestionar-la sovint no sigui l'adequada», apunta el psicòleg Paco Díaz. Segons diu, cal fer tot el possible perquè la pandèmia ens passi «la menor factura emocional» possible. La clau, remarca, és la gestió emocional i intentar donar un altre enfocament a aquelles situacions que ens generen malestar.

Un dels àmbits amb una demanda creixent és el de la parella perquè situacions com la del confinament l'han posat a prova, i han propiciat l'aparició de conflictes i de problemes. El motiu, assenyala Díaz, és que sovint es cau en l'error d'intentar apartar els problemes de parella o no ocupar-se'n, en lloc d'intentar resoldre'ls.

En general, el psicòleg aconsella més flexibilitat, empatia i millorar la comunicació.

Un dels col·lectius que més preocupen és el dels sanitaris i, en general, el personal d'emergències, que ha patit un gran «desgast». Haver de fer front a una pandèmia sense precedents i la incertesa del que vindrà agreugen una situació «d'estat d'ànim baix» i hi ha casos que presenten «una afectació psicològica important». «Si vols cuidar, t'has de cuidar a tu mateix primer. Hi ha molta feina a fer», subratlla el psicòleg Paco Díaz.

Conductes obsessives

Díaz explica que també detecten adolescents amb símptomes d'ansietat, però no tant per la situació de la pandèmia, que en general diu que han afrontat prou bé, sinó per la incertesa de com serà el proper curs. També van a l'alça els problemes de dependència del mòbil, que en alguns casos poden derivar en una addició.

A més, la por al contagi ha fet aflorar trastorns obsessius compulsius que potser eren latents en algunes persones. En general, els psicòlegs veuen casos principalment en adults, però els ha sorprès l'augment en adolescents, entre els quals no són tan habituals. «Hi ha por a contaminar-se o a poder contaminar l'altre, i a partir d'aquesta obsessió es desenvolupen conductes de comprovació i de neteja de forma compulsiva», relata Díaz.

Davant d'aquestes situacions els psicòlegs demanen «fugir» de les teràpies o procediments «que no estiguin ben regulats». «Estan sorgint moltes pseudoteràpies que s'aprofiten de la gent quan està més vulnerable, com és aquest moment», avisa Díaz. A mes, els professionals fan una crida a evitar l'autoconsum de fàrmacs per controlar els estats psicoemocionals. «Amb teràpia o amb una assistència correcta es poden solucionar», defensa.