A partir del confinament i l'estat d'alarma, les consultes per estrès, ansietat i hipocondria s'han disparat. Segons els experts, la situació d'incertesa va ocasionar estrès en persones que no havien patit aquest trastorn abans. «En altres casos, en els que ja hi havia una patologia de base, aquesta s'ha vist agreujada per la situació», afirma Antoni Grau, director clínic del grup Ita, especialistes en salut mental.

«Pels temps actuals i a causa de la covid-19, una malaltia a la qual s'ha donat molt èmfasi pel grau de mortalitat, les consultes per hipocondria han augmentat. Concretament, molta gent va patir símptomes tot i no tenir la malaltia, però era tan gran la por i la sobreinformació que tenien, que en escoltar tant el seu propi cos, podien arribar a hiperventilar (per l'ansietat) i en aquest cas pensar que tenien la malaltia, ja que un dels símptomes era la falta d'aire, o sentir opressió al pit», afirma Montse Pascual, psicòloga de la unitat d'ansietat del centre Ita Urgell del grup Ita.

Els símptomes de l'ansietat poden aparèixer per diversos factors. «Sovint, en la hipocondria, hi ha una por terrible a la mort, aquesta por s'ha de tractar amb psicoteràpia, perquè freqüentment respon a missatges apresos (catastrofisme, pessimisme, veure el món com un lloc perillós, etc.) i també respon a pors diferents de la mort però que la persona no pot detectar», assegura Pascual.

L'ansietat

A l'Estat espanyol, el 7,36% de la població pateix ansietat, un trastorn més comú en dones (9,79%) que en homes (4,79%); igual que la hipocondria, un trastorn difícil de diagnosticar perquè sovint el pacient que la pateix té tanta por de verificar que té aquesta malaltia que no va a l'especialista. S'estima que la pateixen entre el 15 i el 20% de la població.