La Federació ACAPPS, que agrupa les associacions catalanes de pares i famílies amb sordesa, ha llançat una campanya per demanar mascaretes transparents, per poder llegir els llavis. Alerten de conseqüències com estrès, ansietat i aïllament pel fet de no poder-se comunicar amb l'entorn.

A Catalunya hi ha prop de 180.000 persones amb problemes d'audició, i el 97% llegeix els llavis per comunicar-se. A més, malgrat que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba és menys clar i a menys volum. Justament, ahir es commemorava el Dia Internacional de les Persones amb Sordesa.

Una solució per al col·lectiu són les mascaretes que tenen la part frontal transparent. Ara bé, cal que estiguin certificades. És per això que demanen un canvi de normativa per poder-les utilitzar.

A més, també es demana als departaments d'Educació i Salut, als fabricants i als laboratoris acreditats que accelerin els procediments perquè aquestes mascaretes es puguin utilitzar a les aules educatives.

El col·lectiu reclama solucions que els permetin recuperar la seva autonomia, com ara permetre l'ús de pantalles facials quan es garanteixi la distància de seguretat.