El bruxisme és un moviment excessiu de fricció de les dents de manera inconscient. El pateix el 20% de la població i pot ser diürn o nocturn. Se'n desconeix l'origen i les causes poden ser multifactorials. El bruxisme es manifesta amb diferents símptomes: trencament de les dents, empremta de l'oclusió dental a la part interna de la galta i al perímetre de la llengua, aplanament de la superfície de contacte de les dents, si és nocturn mala qualitat del son, inflamació de les genives, també pot produir dolor en àrea preauricular, cervicàlgia i/o fins i tot cefalea.

El tractament també és multifactorial. Es pot fer cirurgia per corregir alteracions de l'articulació que uneix la mandíbula amb el crani (articulació temporomandibular), col·locació de fèrula de descàrrega nocturna entre les dents per corregir l'oclusió dental, implantació d'ortodòncia també per millorar l'oclusió dental, fàrmacs relaxants musculars o tranquil·litzants, psicoteràpia per reduir el nivell d'estrès (sobretot en bruxisme diürn), tècniques de relaxació per controlar l'excés de força a la mandíbula. La fisioteràpia serveix per tractar les contractures i estirar suaument els músculs relacionats amb la masticació, que són el masseter, el temporal i el pterigoide.

La toxina botulínica també produeix una relaxació temporal dels músculs relacionats amb la masticació, sense alterar la funció masticatòria de l'individu i amb gairebé nuls efectes secundaris. A Clínica Salvans, a Manresa, especialitzada en dolor muscular i articular, assessorem i apliquem tractaments.