Cada vegada hi ha més persones que volen fer-se vegetarianes o veganes, i no tothom ho fa de la manera correcta. Segons la nutricionista del centre l'Arrel de Manresa, Tània González, «hi ha gent que es fa vegetariana o vegana i comença a substituir els talls de carn per hamburgueses, salsitxes i embotit de tofu o seitan, que són productes preparats no gaire naturals. Encara que siguin aliments vegans són ultraprocessats amb poca aportació proteica».

El consell nutricional és que cal seguir una dieta vegetariana o vegana variada, saludable i equilibrada, amb l'aportació de nutrients específics com la vitamina B12. «S'ha de fer un pla d'alimentació tenint en compte el calci, el ferro, la vitamina D i els àcids grassos w-3. És important deixar-se aconsellar per un especialista», diu González.

L'alimentació vegetariana es compon d'aliments d'origen vegetal i la reducció o eliminació total dels aliments d'origen animal. Pot incloure ous, o ous i lactis. La dieta vegana, en canvi, es basa només en aliments d'origen vegetal.