30 de setembre de 2020
30.09.2020
Regió7
NEUROLOGIA

L'Alzheimer és una de les preocupacions principals de salut, segons una enquesta

El 21 de setembre, Dia Mundial de la patologia, la Fundació Pasqual Maragall va llançar el lema #undiaperoblidar

29.09.2020 | 22:16
L'Alzheimer és la segona malaltia que més preocupa la ciutadania de desenvolupar, darrere del càncer

L'Alzheimer és la segona malaltia que més preocupa la ciutadania de desenvolupar en el futur (64%), darrere del càncer (70%), i davant de l'ictus (47%). Ho apunta l'enquesta «Actituds i percepcions de la població espanyola sobre l'Alzheimer», elaborada per la Fundació Pasqual Maragall, amb una mostra de més de 1.000 persones d'arreu de l'Estat espanyol i en dos períodes, abans de la crisi de la covid-19 i ja en la pandèmia.

En aquest context, les malalties infeccioses com la covid-19 se situen en quart lloc (44%). Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, que va ser el 21 de setembre, la Fundació Pasqual Maragall va proposar com a lema #undiaperoblidar per conscienciar de la importància de trobar una cura per a aquesta malaltia.

L'enquesta mostra canvis importants respecte a fa deu anys. El càncer ja era la malaltia més temuda (79%), però l'Alzheimer quedava més enrere (24%). Per a la Fundació Pasqual Maragall, els resultats constaten que la ciutadania ha anat prenent consciència de l'elevada incidència de la malaltia d'Alzheimer entre la població.

Dues de cada tres persones afirmen que tenen o han tingut algú del seu entorn proper afectat per aquesta malaltia i, en el 28% dels casos, un familiar de primer grau. «Som conscients de l'alt impacte de l'Alzheimer i volíem saber si aquesta percepció es reflectia en la societat i si l'impacte real de la malaltia es corresponia amb la percepció de la societat. Necessitàvem que l'enquesta considerés el moment actual, amb l'aparició de la covid-19. Els resultats reflecteixen clarament que l'Alzheimer és una de les malalties més temudes i que més preocupen, juntament amb el càncer», explica el director de la Fundació Pasqual Maragall, el doctor Arcadi Navarro.

Més del 60% de la població reclama més recursos en investigació

L'enquesta mostra que la salut (71%) i la investigació (61%) són els dos àmbits principals en què els espanyols consideren que s'hauria d'invertir més recursos. Les persones enquestades creuen que l'aparició de la covid-19 no hauria de restar importància a la investigació d'altres malalties (72%).

Prop del 80% de la població confia que es trobarà una cura per a l'Alzheimer i que arribaran a veure avenços científics rellevants, segons l'enquesta. El 59% dels enquestats manifesta que les línies d'investigació prioritàries han d'estar enfocades a trobar un tractament per curar i prevenir la malaltia.

El doctor Arcadi Navarro assenyala que la major part dels esforços en investigació «s'han dirigit a malalties amb elevades taxes de mortalitat, en detriment d'aquelles que causen un major nombre d'anys de vida amb discapacitat i dependència, com seria l'Alzheimer». I afegeix que en general «les demències han estat malalties oblidades als pressupostos destinats a la recerca, malgrat la gran incidència entre la població i l'enorme impacte en les famílies afectades».

La Fundació Pasqual Maragall va presentar el juliol una proposta a la Comissió No Permanent per la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats en què sol·licita que es doti amb recursos suficients la recerca de malalties com l'Alzheimer i es treballi en el desenvolupament d'un nou model de cures de llarga durada, tant en l'àmbit residencial com domiciliari.

Dia Mundial de l'Alzheimer

Cada 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer i, enguany, la Fundació Pasqual Maragall va llançar el lema #undiaperoblidar, que enllaça un dels primers símptomes de la malaltia, l'oblit, amb l'objectiu que en el futur no calgui recordar la data.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...