L'ésser humà ha protagonitzat canvis significatius al llarg de la història. La capacitat d'adaptació a noves circumstàncies és una característica de la nostra espècie. La revolució industrial va suposar un canvi en les activitats laborals, que van passar de ser majoritàriament en espais oberts exposats a la llum natural i amb demandes de visió llunyana, a ser activitats mecanitzades, industrialitzades, sedentàries i amb demanda de visió propera.

Durant els últims anys, amb l'inici de la coneguda «generació de les pantalles», s'ha anat consolidant i establint més encara aquesta realitat; els més joves han anat reduint les activitats a l'aire lliure i les han reemplaçat per altres de més sedentàries, amb dispositius digitals. Per tant, les demandes visuals han experimentat un canvi evolutiu.

Els últims mesos, amb l'impacte de la covid-19, ens hem vist obligats a modificar la rutina i, com a conseqüència, també ha patit un impacte el nostre sistema visual. S'ha incrementat encara més el temps d'ús de pantalles (teletreball, educació, oci) i les activitats de curta distància, que sotmeten en general el sistema visual a un sobreesforç. Les molèsties i les conseqüències més freqüents a curt termini són la sensació de fatiga ocular, picor, sequedat, dolor, visió borrosa, mal de cap i fins i tot visió doble.

Estudis recents han posat de manifest les conseqüències reals del confinament sobre el nostre sistema visual, amb dades tan significatives com que a més del 50% de la ciutadania li ha empitjorat la visió durant aquest període, o que 1 de cada 10 adolescents ha necessitat per primer cop ulleres o lents de contacte.

L'Organització Mundial de la Salut preveu que l'any 2050 la meitat de la població mundial serà miop. Això s'explica pel fet que mantenir un estil de vida molt sedentari i abusar de les activitats de visió propera són les variables que més influeixen en el desenvolupament de la miopia en la població infantil.

Davant d'aquesta situació, és molt important mantenir unes normes d'higiene visual, fer controls amb els professionals del sector si presentem fatiga o molèsties oculars, i fer les revisions rutinàries.

Algunes de les normes que ajuden a minimitzar els problemes visuals en fer tasques en visió propera són: disposar d'una bona il·luminació, limitar el temps d'ús de dispositius i fer descansos, treballar amb una postura ergonòmica i mantenir una bona distància de treball o augmentar la freqüència del parpelleig per mantenir una bona lubricació ocular.