30 de setembre de 2020
30.09.2020
Regió7
NUTRICIÓ

L'oli d'oliva verge enriquit amb els seus antioxidants prevé el colesterol

29.09.2020 | 22:16
L'oli d'oliva verge enriquit és un aliment funcional cardiosaludable

Un estudi publicat a la revista Biomedicines demostra que l'oli d'oliva verge enriquit amb els seus compostos fenòlics (substàncies naturals que es troben a les plantes, les fruites, les verdures, el cafè o la xocolata, entre altres aliments, i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries) ajuda a prevenir l'acumulació de colesterol. Això es produeix per l'increment de la capacitat de les partícules HDL (lipoproteïnes d'alta densitat) de transportar el colesterol dipositat a la paret arterial per a la seva eliminació de l'organisme, a través del fetge i l'intestí. Això, segons els autors de la investigació, permet catalogar aquest oli enriquit com un aliment funcional cardiosaludable.

El treball ha estat coordinat per investigadors del CIBER de les àrees de diabetis i malalties metabòliques associades (CIBERDEM) i de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), l'Institut d'Investigació i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i amb la participació d'un equip de la URV, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la UdLl i l'Institut de Ciències de la Vinya i del Vi-ICVV.

Realitzada en un model experimental de ratolí, la investigació ha permès avaluar que tant l'oli d'oliva verge enriquit amb els seus compostos fenòlics com els compostos fenòlics per si mateixos eren capaços no només de millorar la capacitat de les HDL per extreure colesterol de les cèl·lules macrofàgiques, sinó també d'eliminar-lo de l'organisme. Aquest mecanisme és un reflex d'una de les funcions cardioprotectores de les partícules HDL.

«Els resultats del nostre estudi indiquen que l'oli d'oliva no enriquit, utilitzat com a control i com a base de preparació de l'oli enriquit, també va ser capaç de promoure aquesta funció cardioprotectora de les HDL. Tot i així, els resultats derivats de l'oli d'oliva funcional enriquit amb els seus propis compostos fenòlics millorava notablement aquesta capacitat protectora», explica Joan Carles Escolà, investigador del CIBERDEM a l'Hospital Sant Pau de Barcelona i un dels principals responsables de l'estudi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...