Fer activitat física al matí podria tenir més beneficis contra el càncer, segons un estudi coordinat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Una possible causa del càncer és la disrupció circadiària, que és el desajust entre factors ambientals com les hores de llum i la ingesta d'aliments amb els nostres ritmes circadians endògens. Fins ara se sabia que l'activitat física regular durant tota la vida pot reduir el risc de càncer però aquest efecte protector podria ser encara més beneficiós si la pràctica és al matí. Els investigadors van analitzar l'efecte de l'hora del dia per fer l'activitat física recreativa sobre el risc de càncer de mama i de pròstata en 2.795 persones a l'Estat.

Es va plantejar la hipòtesi que l'efecte beneficiós de l'activitat física més perllongada per reduir el risc de càncer podria ser més forta quan es fa al matí. Es van basar en els resultats d'un estudi experiment que mostrava que l'activitat física a la tarda i a la nit pot retardar la producció de melatonina, hormona produïda principalment durant la nit i amb conegudes propietats anticancerígenes.

Els investigadors van concloure que l'efecte beneficiós de l'activitat física per reduir el risc de càncer de mama i pròstata era més fort quan aquesta es feia regularment al matí, entre les 8.00 i les 10.00 hores. En els homes, l'efecte va ser igualment fort per a l'activitat nocturna, entre les 7.00 i les 23.00 hores.

Els resultats no van canviar en considerar el moment d'activitat física més extenuant. Els efectes diferien segons els cronotips, que és la preferència per dormir i estar actiu en un moment determinat del dia. Així, l'activitat del matí semblava especialment protectora per als cronotips tardans, que són persones que prefereixen estar actives durant la nit.

L'investigador, director científic de la distinció Severo Ochoa a ISGlobal i coordinador de l'estudi, Manolis Kogevinas, indica que «l'hora del dia en què es fa l'activitat física és un aspecte important que pot potenciar el seu efecte protector sobre el risc de càncer». Ha afegit que si es confirmen els resultats, es podrien millorar les recomanacions que es fan actualment d'activitat física per a la prevenció de la malaltia. «El que és clar és que tothom pot reduir el seu risc de càncer simplement fent una activitat física moderada almenys durant 150 minuts a la setmana», destaca.

L'estudi s'ha publicat a la revista International Journal of Cancer.