Salut habilitarà 635 espais complementaris als centres d'atenció primària (CAP) per a la campanya de vacunació de la grip d'aquest any, que va començar fa quinze dies. Seran centres cívics, biblioteques, pavellons i altres equipaments per als casos en què els CAP no poden habilitar un doble circuit.

Un dels grans objectius de la campanya és ampliar la cobertura entre els grups de risc, com són les persones a partir dels 60 anys, amb factors de risc i les embarassades, entre d'altres, i per primera vegada s'hi inclouen els docents. Salut recalca que aquest any la vacunació de la grip és «més important que mai» per evitar coinfeccions amb la covid-19 entre els col·lectius amb més risc de complicacions i per distensionar el sistema sanitari.

Vacunar-se de la grip és cada any molt important per als grup de risc, però aquest any ho és «més que mai» a causa de la pandèmia del coronavirus, ha insistit la consellera de Salut, Alba Vergés. Amb el gran objectiu d'ampliar les cobertures entre els grups de risc -tant per patir ells possibles complicacions com per poder transmetre la malaltia a persones de risc- s'han comprat 230.000 dosis més de la vacuna que el 2019, amb un total d'1.450.000.

Alba Vergés ha destacat que la vacuna contra la grip és efectiva per evitar els casos greus i la mortalitat d'aquesta malaltia entre les persones amb risc de complicacions. Són sobretot persones grans o amb factors de risc preexistents, uns col·lectius que també poden patir complicacions de la covid-19. Es calcula que l'any passat, amb les vacunes, es va evitar el 37% de morts, el 40% d'ingressos a l'UCI i el 26% d'hospitalitzacions atribuïbles a la grip en persones de més de 64 anys a l'Estat espanyol.

A Catalunya, l'any passat es van confirmar 530 casos greus i 45 defuncions amb infecció pel virus de la grip, si bé cal tenir present que el final de l'onada epidèmica es va solapar amb la pandèmia del coronavirus i això pot haver condicionat un infraregistre o una interferència entre els dos virus.

El 69% dels casos greus presentava algun factor de risc i el 70% d'aquests pacients no s'havien vacunat.

Grip i covid-19

En la situació actual de la pandèmia, és molt important rebaixar la pressió assistencial al sistema sanitari. «Si millorem la cobertura de la grip, reduïm l'afluència de persones als centres de salut», ha recalcat la sotsdirectora del CatSalut, Marta Chandre. Una altra raó de la importància de vacunar-se aquest any és poder facilitar el diagnòstic de la covid, ja que alguns símptomes d'aquesta malaltia són molts similars als de la grip.

Un altre motiu de pes és evitar les coinfeccions dels dos virus. Hi ha algunes evidències que els dos virus competeixen, però en els casos en què coincideixen, la probabilitat de morir per covid-19 es dobla. «Patir la coinfecció és molt més greu que no tenir només una o altra malaltia», ha advertit la subdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, fent referència a un estudi del Regne Unit (de l'agència Public Health England) que indica un percentatge de coinfeccions baix però que, quan es produeix, la probabilitat de morir es dobla.

Es vacunen les persones de risc

Qui s’ha de vacunar? Persones a partir dels 60 anys. Pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc, entre els quals s’afegeix la hipertensió. Dones embarassades i amb el puerperi fins a sis mesos, ja que la manera de protegir els nounats és a través dels anticossos de la mare. Infants entre sis mesos i dos anys amb antecedents de prematuritat. Persones amb immunosupressió.

També són grups que s’han de vacunar els col·lectius que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, com són els professionals sanitaris i sociosanitaris i els contactes i cuidadors. L’altre grup són les persones que fan serveis essencials per a la comunitat: policies, bombers i personal de protecció civil, i aquest any s’hi inclouen els docents.

La conselleria vol apropar-se al 75% de cobertura entre les persones de més de 60 anys; l’any passat va arribar al 53%. També es vol arribar al 75% entre els professionals sanitaris; la temporada passada es va assolir el 31%. I en el cas de les dones embarassades, l’objectiu és arribar al 60%, i el 2019 es va assolir el 35%.

Com es porta a terme la campanya?

La vacunació de la grip es fa als CAP o en espais annexos que s’han habilitat en col·laboració amb els ajuntaments d’arreu de Catalunya. L’objectiu és garantir la màxima seguretat als grups que s’han de vacunar, que, precisament, són de risc a l’hora de contraure malalties com la covid.

Les persones que pertanyen a aquests col·lectius reben un contacte del seu CAP per programar el dia i hora de la vacunació. «No cal patir, no cal córrer. Tenim temps per poder vacunar de la grip i els CAP tenen perfectament identificades les persones candidates a ser vacunades», ha destacat la sotsdirectora del CatSalut, Marta Chandre.

A més, es desenvolupen altres vies per programar la vacunació i perquè les persones d’aquests grups ho puguin demanar de forma activa, a través d’un web.

El període òptim de vacunació és durant els propers dos mesos, uns quinze dies abans que, segons les previsions, la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 95,69 casos per 100.000 habitants.

Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, l’evidència científica mostra de forma «clara» que «no hi ha més risc de contagiar-se o de patir una covid-19 més greu per haver-se vacunat de la grip prèviament». De fet, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se a una menor gravetat i menor mortalitat per la covid-19.