L’alerta sanitària per la covid ha interromput el seguiment i tractament de processos oculars. En el cas de pacients amb patologies oculars greus, com el despreniment de retina, aquesta interrupció pot tenir conseqüències irreversibles per a la visió.

Així ho adverteix el Dr. Borja Corcóstegui, especialista en retina i fundador i director mèdic de l’IMO Grup Miranza Barcelona. En conseqüència, l’oftalmòleg recomana no aturar el seguiment i el tractament periòdic, tenint en compte els pacients que requereixen atenció urgent de patologies de gravetat i de malalties cròniques i degeneratives. Destaca, a més, els estrictes protocols de les clíniques oftalmològiques, on l’activitat habitual no queda interrompuda per la covid-19.

Factors de risc

D’aquesta manera, davant de qualsevol símptoma és important acudir al centre oftalmològic de referència. “En el cas de la pressió ocular elevada cal un seguiment oftalmològic periòdic que, si no es fa puntualment, pot posar en risc de manera irreversible el nervi òptic i la visió. A això, s’hi uneix el fet que el glaucoma no sol provocar dolor o altres símptomes que alertin el pacient que l’ull està patint un augment de la pressió, fa que el control exhaustiu sigui improrrogable”, explica el Dr. Borja Corcóstegui.

L’especialista interpel·la al seguiment oftalmològic molt especialment a les persones amb factors de risc, com són la hipertensió ocular, vinculada al glaucoma, o la diabetis, entre altres patologies sistèmiques amb conseqüències per a la salut visual. L’oftalmòleg assegura que els pacients diabètics també “requereixen un control ocular exhaustiu, especialment els que pateixen retinopatia diabètica, conseqüència ocular greu de la malaltia, que causa pèrdua de visió per hemorràgies o per edema macular”. I afegeix, “aquesta complicació de la diabetis també sol requerir tractament urgent, amb injeccions intravítries, làser o una cirurgia per conservar la visió del pacient”.

Canvis en les rutines

A aquestes patologies greus, s’hi suma el repunt de simptomatologia lligada a processos com la fatiga visual i l’ull sec, conseqüències d’estar molt de temps davant de l’ordinador, en el cas del teletreball, o de l’ús lúdic de pantalles. Malgrat que l’ull sec pot respondre a molts factors, en aquests casos s’associa principalment al fet que parpellegem amb menys freqüència quan ens trobem davant de les pantalles.

Per això, els especialistes de l’IMO Grup Miranza, com el Dr. Corcóstegui, recomanen descansos visuals cada 20 minuts, apartant la mirada de la pantalla, i no fregar-se els ulls.

Així mateix, és important que els usuaris de lents de contacte en facin un ús i un manteniment correctes. A més, utilitzar humidificadors al costat de l’aire condicionat és una bona mesura per evitar quadres de sequedat ocular. Davant de qualsevol símptoma d’ull sec, “és important la valoració de l’oftalmòleg, ja que detectar i tractar a temps aquesta malaltia i la seva causa pot evitar que els pacients presentin, a la llarga, complicacions com úlceres o ferides a la còrnia”, destaca Corcóstegui.

Ja sigui derivat de factors de risc, o d’un canvi en la rutina que desemboca en l’ull sec, és important mantenir un seguiment estret de les afectacions a la vista malgrat el context sociosanitari.

L’IMO, també al Bages

IMO Grup Miranza és una clínica oftalmològica de referència internacional, amb una trajectòria de més de 30 anys a Barcelona. Des de l’estiu aquest centre barceloní, referent en el tractament de múltiples patologies oculars, compta amb una nova seu a Manresa. Està ubicada a la Clínica Oftamològica del Bages (Carrasco i Formiguera, 33), amb el Dr. Sánchez Fabo com a director mèdic, on a partir d’ara també visiten i operen els oftalmòlegs de l’IMO Grup Miranza de Barcelona, amb el Dr. Corcóstegui al capdavant.

Per adaptar-se a les estrictes mesures de la situació, i per seguir garantint el correcte seguiment i tractament als seus pacients, IMO Grup Miranza Barcelona i Manresa han establert estrictes protocols de seguretat, entre els quals s’inclouen els tests periòdics als seus professionals; la desinfecció de mans, superfícies i instruments de la consulta; la utilització d’estructures protectores per evitar el contacte directe durant l’exploració ocular; l’ús de la mascareta; la limitació de persones a les sales d’espera o la desinfecció periòdica de les zones comunes.