Ens fem inevitablement grans. És llei de vida. Però a les nostres mans està arribar-hi de la millor manera. L'objectiu que ens hauríem de marcar és arribar a l'envelliment actiu. La Generalitat té editat un document on es detallen com aconseguir aquest envelliment de manera saludable seguint una sèrie de pautes i recomanacions. Catalunya és precisament una de les poblacions on l'esperança de vida és més elevada.

El document redactat pel Govern català ens dona diverses idees perquè la nostra gent gran les pugui posar en pràctica i així viure més i, el més important, millor. Arribar a la vellesa no significa obligatòriament que ens hàgim de tancar portes. Inevitablement hi haurà obstacles que no podrem superar fruit de l'edat però hi ha moltes possibilitats que s'obren davant nostre quan ens fem grans. El que sí que insisteixen els experts és que cal cuidar al màxim la nostra salut i tenir cura del nostre cos per arribar en plenes condicions físiques i mentals a la vellesa.

Un estudi apunta que l'any 2040 el 31% de les dones tindran més de 65 anys. En el cas dels homes, aquesta xifra se situa en el 25,45% a Catalunya. En aquest sentit, el document es fa ressò de les orientacions donades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. Seguint aquestes orientacions a Catalunya es porta a terme un programa per fomentar l'envelliment actiu i saludable recollit en el document Bases per a la promoció de l'envelliment actiu i saludable, elaborat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASP-CAT) amb la col·laboració del Grup de Treball d'Envelliment Actiu del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i alimentació saludable.

Relacions socials

Un dels primers consells que podem posar en pràctica és socialitzar-nos. Fomentar les relacions socials ens ajuden en l'àmbit personal i ens mantenen actius. Podem triar la manera que més s'adapti als nostres gustos fent sortides, anant a un casal, formant part d'alguna entitat o associació... el que més ens convingui. També ens recomanen participar en activitats amb persones de diferents edats. «D'aquesta manera podreu compartir coneixements i habilitats amb persones d'altres generacions», remarquen els especialistes.

Cos actiu

Per mantenir-nos actiu cal també posar en marxa el nostre cos i no deixar-lo excessivament temps en «repòs». Per això cal sortir a passejar diàriament quan el cos ens ho permeti. Un simple passeig per una zona verda o enjardinada del nostre entorn més proper ens pot aportar grans beneficis. En aquest sentit, el document ens parla concretament de «sortir de casa cada dia a passejar, caminar, treure el gos..., preferentment per parcs, altres zones verdes, platja i, si ho preferiu, en companyia (familiars, veïns, amics, grup de passejades, etc.)». Tot sigui per tenir una mobilitat que ens ajudi a aquest envelliment actiu.

L'activitat física és fonamental. En el document també es fa menció que cal «caminar, sempre que sigui possible, per zones d'ús exclusiu per a vianants i per zones amb voreres amples sense paviments lliscants ni obstacles, ben il·luminades i que disposin de vàters públics adaptats». El simple gest de sortir a comprar també ens beneficia. Per això s'aconsella a la gent gran fer ús del comerç de proximitat situat en els seus barris, ja que a la vegada el que farem és mantenir les relacions socials.

Ment activa

La vida social es pot complementar amb la realització i participació en activitats d'aprenenatge com ara tallers, cursos, jornades, conferències...tot plegat per tenir i mantenir la ment en forma. Aquesta és també una de les maneres de mantenir un envelliment actiu. Les aules d'extensió universitària, on a la ciutat de Girona fa molts anys que es posen en pràctica, són una manera de socialitzar-se entre la gent gran. Un dels valors de la gent gran és la seva experiència. Per això poden posar a l'abast de l'altra gent la seva experiència vital o personal i participar en activitats de formació o aprenentatge.

Alimentació variada i adequada Finalment arribem a l'alimentació. Una bona ingesta alimentària, variada i adequada a les nostres necessitats és fonamental per arribar al darrer tram de la vida amb un bon estat de salut. Per això ens aconsellen que fins i tot «les persones molt grans o amb limitacions importants es poden beneficiar d'una alimentació i una activitat física saludables, sempre que les recomanacions s'adaptin a les seves necessitats i característiques. L'alimentació i l'activitat física contribueixen a evitar la solitud i l'aïllament, i són necessàries per a una bona salut mental».