L'auge de les tecnologies suposa importants avantatges en el sector de la tercera edat. Però quin ús en fan les persones grans? En general, saben aprofitar poc la gran utilitat d'alguns dispositius i instruments per millorar la seva qualitat de vida.

Molta gent gran es fa enrere del món digital perquè el veuen, d'entrada, molt complex. No s'atreveixen a utilitzar aquestes eines per por de tocar una tecla inadequada, perdre informació o esborrar tot el contingut del dispositiu. També hi ha els qui pensen que ja no serveixen per utilitzar aquests dispositius tecnològics i que no estan fets per a ells. De fet, estem constantment impactats per espots publicitaris de mòbils o un altre tipus de dispositius però aquests anuncis no són pràcticament mai protagonitzats per persones grans. És un producte que d'entrada no està dirigit a ells. Però és important deixar de banda aquests pensaments, i tenir present que la tecnologia pot ajudar molta gent gran.

Fer el salt al món digital

Superar prejudicis: utilitzant les noves tecnologies, les persones grans no deixen de banda la vida social i se senten molt més integrades en les converses.

Millorar qualitat de vida: poden aprofitar les tecnologies per a qualsevol necessitat que puguin tenir, per exemple, fer la compra per Internet sense haver d'anar al supermercat.

Mantenir i ampliar la xarxa de relacions: amb l'ús dels mòbils i eines com el correu electrònic i missatgeria instantània, milloren la comunicació amb els altres.

Enfortir la independència: si tenen accés a Internet, afavoreixen la seva autonomia. Poden tenir accés immediat a informació sobre recursos que els poden servir de suport a la vida diària.

Mantenir-se actius: la tecnologia ajuda al sector de la tercera edat a mantenir-se actius. En la salut és important un equilibri entre el factor físic i el mental. La manca d'activitat mental pot produir una disminució en la capacitat d'aprenentatge en la vellesa. Per això, l'ús de la tecnologia pot estimular l'activitat mental reduint la incidència de malalties com l'Alzheimer.

L’envelliment de la població és un fet

Les persones de 65 anys o més, augmenten any rere any. L’any passat, segons l’INE, hi havia a tot l’Estat espanyol més de 9 milions de persones grans, un 19,3% sobre el total de la població. Es calcula que l’any 2068 la xifra de persones grans superi els 14 milions, la qual cosa representaria el 29,4% del total de la població.