Escoltar música, ballar, cantar, tocar un instrument? aporta molts beneficis, tant per als més joves com per als grans. La música diverteix, fa somriure i fa recordar aquelles vivències passades associades a una determinada cançó. I no només això. La música té un paper fonamental en el benestar físic i psicològic. Els científics aposten pel fort vincle entre la música i el cervell, a través de les connexions neuronals.

Diversos estudis apunten que amb l'entrenament musical, fins i tot en les etapes avançades de la vida, es pot potenciar el processament mental i obtenir efectes positius. Un dels més rellevants és la reducció de la pèrdua de memòria vinculada a l'envelliment.

Quins són els beneficis?

La música millora la capacitat d'aprenentatge. També augmenta la capacitat de comunicació. Incrementa el bon humor. Alleuja el dolor crònic. I, entre d'altres, ajuda a superar estats depressius o d'angoixa.

La música també ajuda a relaxar-se, a fer pujar l'estat d'ànim i a millorar la qualitat de vida, ja que estimula l'organisme. A més, si a part d'escoltar música també es balla, permet millorar l'equilibri i evitar el risc de caigudes.

Activitats musicals

Tocar un instrument. Aprendre a tocar un instrument musical comporta hores i hores de pràctica. Es creen noves connexions al cervell que poden compensar els declivis cognitius propis de l'envelliment. A més, el deteriorament auditiu s'alenteix en persones que durant la seva vida han tocat un instrument.

Ballar. El ball és un exercici que combina música i moviments rítmics, la qual cosa pot ajudar a reduir el risc de caigudes. Les persones que ballen milloren l'equilibri, la seva capacitat per caminar i el seu estat anímic. Els aporta estabilitat emocional i capacitat per gaudir d'una activitat que permet guanyar qualitat de vida.

Cantar. Cantar té efectes molts positius, ja que ens ajuda a entrenar la respiració. Si cantant s'exexerciten els pulmons, la persona no es quedarà sense aire en altres moments de la vida quotidiana. Cal dir que apuntar-se a una coral o grup de cant és una manera d'anar adquirint aquests beneficis, i alhora és un bona manera de socialitzar-se.