El nombre de nous infectats de covid-19 a les residències catalanes de gent gran ha augmentat en les últimes setmanes. A la Catalunya Central el focus es va situar a Puig-reig amb 136 casos entre les dues residències. A la resta, de moment, calma tensa. Els residents mantenen l’activitat adaptada a la situació actual: respectant les mesures de seguretat i higiene, amb grups de convivència, sense excursions, amb visites restringides...

La presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, Cinta Pascual, reconeixia que la porta principal d’entrada del coronavirus a les residències són els treballadors. Malgrat tot el que es fa per evitar-ho, l’increment de positius a les residències continuarà: «Han crescut perquè s’han començat a fer tots els PCR atesa la situació epidemiològica de tota la comunitat. Això ha fet veure que també tenim molts asimptomàtics entre professionals de les residències».

Estan més preparades les residències?

Cinta Pascual assegura que els professionals de les residències estan molt més ben preparats per fer front al coronavirus que no pas en la primera onada: «Això vol dir que no hi haurà contagis? Això vol dir que no hi haurà mortalitat? De cap manera, n’hi haurà. És a dir, no ens prenguem en broma la transmissió».

El risc zero no existeix, però el bagatge del que van viure la primavera passada les residències els juga a favor. El virus no els tornarà a agafar de sorpresa. «Els plans i les millores ens donen seguretat però no ens treuen del cap la preocupació pel que pugui passar», coincideixen a destacar professionals de residències del Bages i el Berguedà. Per a aquest sector, la segona onada és una bassa d’angoixes després de les seqüeles del març i l’abril. L’impacte del que van viure és altíssim. «Treballem amb persones, no amb xifres, i no podem oblidar qui som i per què som aquí: per cuidar a qui més cura necessita».