Les seqüeles de la covid-19 no són només físiques. Un de cada cinc pacients que superen la malaltia desenvolupen algun tipus de trastorn mental en un període de 90 dies, segons un estudi publicat a la revista 'The Lancet Psychiatry'. Ansietat, depressió o insomni són els trastorns més comuns diagnosticats entre els supervivents de covid-19, però els investigadors, liderats pel professor de psiquiatria de la Universitat d'Oxford Paul Harrison, també han detectat nivells significativament alts de demència i dany cerebral.

«Hi havia preocupació pel fet que els supervivents de la covid-19 tinguessin un risc més alt de patir problemes de salut mental. El nostre estudi demostra que el risc és real», ha assenyalat Harrison, que insta mèdics i científics a investigar les causes d'aquest fenomen i a buscar nous tractaments per als trastorns mentals postcovid. «Els serveis sanitaris necessiten estar a punt per a subministrar aquestes cures», ha assenyalat.

L'estudi ha analitzat els expedients sanitaris de 69 milions de persones dels EUA, entre els quals, més de 62.000 casos de covid-19. I ha conclòs que en els tres primers mesos després de donar positiu de la malaltia, 1 de cada 5 supervivents va ser diagnosticat d'ansietat, depressió o insomni. En tots els casos, era la primera vegada que aquestes persones patien aquests trastorns. Aquestes xifres, remarca l'estudi, són el doble de les registrades en altres grups d'individus analitzats.

Una altra descoberta de l'estudi és que les persones que ja patien algun tipus de trastorn mental tenen un 65% més de probabilitats de patir covid-19 que les que no tenien problemes mentals.

Experts en salut mental no implicats en aquest treball han assenyalat que l'estudi aporta noves evidències que la covid-19 pot afectar el cervell i la ment, i incrementar el risc de malalties mentals.

«Probablement això es deu a una combinació de factors psicològics associats amb la pandèmia i amb els efectes físics de la malaltia», ha assenyalat Michael Bloomfield, psiquiatre a la University College London.

Simon Wessely, professor de Psiquiatria al King's College de Londres, ha destacat que el fet que les persones amb trastorns mentals tinguin més risc de patir covid-19 fa pensar en descobriments similars relacionats amb altres pandèmies. «La covid afecta el sistema nerviós central i això podria augmentar desordres relacionats. Aquest estudi confirma que no ho sabem tot i que el risc creix si hi ha malalties mentals prèvies», ha afegit.