La Fundació Ictus ha alertat que l'activació del Codi Ictus es va reduir el 20% les setmanes de confinament per la covid. Ha detallat que els pacients van arribar una hora més tard a l'hospital, una dada «preocupant» perquè és una malaltia aguda i el temps de reacció és clau per administrar el millor tractament i reduir les seqüeles. La situació es va normalitzar a partir del juny. L'organització ha apuntat que també s'han vist afectades la rehabilitació i els controls posteriors dels supervivents.

Fins a sis de cada deu pacients no van poder seguir programes de rehabilitació presencial durant el confinament, tot i que la majoria van rebre seguiment telefònic i telemàtic adequat, segons una enquesta realitzada des del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral a mig miler de pacients. El 95% dels pacients van seguir adequadament el tractament de prevenció i van tenir un bon control dels factors de risc.

L'ictus és una malaltia aguda que afectarà 1 de cada 6 persones al llarg de la seva vida. Cada dia es registren 35 ictus, un total de 13.000 diagnòstics anuals, dels quals 1.300 són en persones menors de 55 anys. És la primera causa de discapacitat adquirida, i la primera causa de mortalitat en dones i la segona en homes.