Les proteïnes són imprescindibles per al funcionament correcte dels músculs, no totes tenen la mateixa qualitat, o tenen relació amb episodis de cansament en els adults. Les proteïnes són macromolècules formades per una seqüència de molècules més petites anomenades aminoàcids. Existeixen 22 tipus d'aminoàcids que componen les proteïnes, però només 13 es generen de manera natural per l'organisme. La resta, s'han d'ingerir amb l'alimentació, són els aminoàcids essencials.

No totes les proteïnes són iguals, la seva qualitat depèn de la font. «Les considerades d'alta qualitat tenen com a denominador comú que contenen tots aquests aminoàcids essencials», explica la nutricionista Laura González. Dins d'aquest grup destaquen les carns, el peix, els ous i els lactis. També alguns aliments d'origen vegetal, com els llegums, fruita seca o cereals, també aporten proteïnes. Tot i això, la nutricionista recorda que el valor biològic d'aquestes proteïnes és inferior al de les d'origen animal: «Si les combinem entre elles podem obtenir proteïnes de qualitat similar a les d'origen animal», assenyala González. Prendre proteïnes d'alta qualitat és important per mantenir els músculs en bon estat juntament amb una vida activa i dieta variada. També són essencials per mantenir teixits corporals com els músculs.

Proteïnes i cansament?

A partir dels 50 anys, els adults solen experimentar una pèrdua de massa muscular i de força de manera natural. Es pot accelerar més o menys en funció de l'estil de vida, la pràctica regular d'activitat física i la qualitat i quantitat dels nutrients ingerits. En aquest punt, els músculs juguen un paper clau en la qualitat de la vida quotidiana de les persones.

Per combatre el cansament i la fatiga se sol recórrer a suplements de vitamines i minerals, però això no és suficient. «En prenem quan ens notem cansats, però hem de tenir en compte que el segon major component del nostre cos són les proteïnes. Això ja ens dona una pista de la seva importància en el nostre benestar», indica l'experta.

Segons Laura González, l'equació correcta per combatre situacions de cansament, falta de força o fatiga és la que reuneix proteïnes, vitamines i minerals.

«Una suplementació proteica sota supervisió facultativa pot ajudar a superar aquestes situacions i elevar la capacitat física i corporal», destaca.