Salut instal·larà uns 60 espais tipus mòdul perquè centres d'atenció primària (CAP) puguin fer-hi l'assistència a persones amb problemes respiratoris i símptomes de la covid-19. Sobretot estan pensats per als CAP que ara tenen dificultats d'espai per mantenir un circuit separat entre l'atenció dels pacients amb sospita de covid-19 i els que hi van per altres motius.

La idea és que es construeixin en dos o tres mesos i que el gener comencin a entrar en funcionament, amb una durada prevista d'entre dos i quatre anys. Segons indica el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, aquest nombre es podria ampliar fins al centenar. Els espais s'ubicaran en llocs molt propers als centres i seran gestionats pels mateixos CAP.

«Els CAP necessiten més espai i fins ara ho hem pogut resoldre amb els equipaments prestats pels municipis, però s'hauran d'anar retornant i per això hem optat per fer un plantejament similar al de les estructures per ampliar hospitals», afirma Comella, fent referència als cinc hospitals satèl·lit que es construiran de forma exprés per a la covid-19, en menys de mig any.

Els CAP disposen des fa algunes setmanes de més de 500 espais cedits per ajuntaments, diputacions, consells comarcals i altres entitats. Són centres cívics, llars de jubilats, pavellons, equipaments culturals com algun teatre o museu que han servit sobretot per a la campanya de la vacunació de la grip, tot i que en alguns també s'hi estan fent proves del coronavirus. Alguns CAP també han recorregut a carpes exteriors o altres estructures.

El CatSalut està negociant amb els ens locals poder allargar la cessió d'alguns d'aquests espais, però, en tot cas, es tracta d'uns recursos molt provisionals i per això ha decidit instal·lar almenys una seixantena d'espais modulars. Cada CAP decidirà quin ús donar-hi, tot i que la idea és traslladar-hi l'activitat relacionada amb el coronavirus -proves PCR, testos ràpids, identificació de contactes, exploracions- per garantir els dobles circuits.

El CatSalut també preveu una desena de construccions de més envergadura per a altres centres, que necessiten solucions més estructurals. Aquestes actuacions es faran en el proper any.

Aquestes instal·lacions, tant els mòduls com les construccions, no aniran en detriment de processos en marxa d'altres centres que fa anys que reclamen ampliacions o trasllats, com per exemple el CAP Raval Nord, indica el CatSalut.

Disposar de més espais en l'emergència sanitària, però també de forma estructural, és una de les principals reivindicacions dels professionals de la primària des de fa mesos. En una entrevista el mes d'octubre passat, el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó, argumentava que de la mateixa manera que s'estaven edificant «cinc hospitals a velocitat xinesa», s'havien de buscar «espais per als CAP, i a partir d'aquí edificar el que calgui».