Al juliol del 2019 en una regata a Orio un equip femení de rem s’emporta la victòria. A la trainera d’aquest equip hi havia Sandra Piñeiro, una regatista que a mitja competició se li va trencar el rem. Aquesta esportista va haver de prendre una decisió important, si continuava a bord de la trainera era un pes a arrossegar i ella no participava en l’esforç de la remada, però si saltava a l’aigua descompensaria el pes de l’embarcació, fet que perjudicaria el seu equip.

Davant d’aquella situació va decidir mantenir el moviment del cos que faria si tingués el rem a les mans, així no faria variar ni el pes ni l’equilibri, i amb una mica de sort, algunes de les companyes no s’adonarien de què havia passat i mantindrien la concentració en la prova. L’esforç de la Sandra va ser important perquè mantenia el moviment sense el suport del rem. Va sortir bé! el seu equip va guanyar i ella va adonar-se de l’esforç que havia fet juntament amb la resta de l’equip.

Aquest contratemps li va fer trontollar la concentració a l’esportista per uns instants, però va ser capaç de redirigir-la.

A alguns esportistes els és complicat mantenir la concentració quan hi ha una distracció o un estímul extern no esperat enmig d’un combat de judo. Aquells que saben redirigir l’atenció en allò que estan fent tindran més possibilitats d’èxit.

Rafa Nadal en una entrevista al diari El País assegurarà que ell no era un dels tenistes que més entrenava del circuit professional, però que segurament era un dels tenistes que més concentrat entrenava. I afegia: «Si estic entrenant la frenada durant el colpeig no em fixo si la bola entra o no, sinó que em concentro en la cama de frenada».

Per tal que un esportista rendeixi fins on és capaç de fer-ho la seva atenció ha d’estar centrada en els trets mes rellevants d’aquesta feina (Nideffer, 1989).

El mateix autor descriu que de la mateixa manera que hi ha diferències fisiològiques i/o intel·lectuals entre les persones, també hi són en les habilitats atencionals, i constata que el nivell d’activació de l’esportista influeix en la seva capacitat de canviar el focus d’atenció.

En aquest sentit, sembla important incloure treballs d’atenció i concentració en els esportistes per tal d’entrenar la manera de redirigir l’atenció quan en plena competició aparegui una distracció.

Una manera de poder-la treballar és a partir d’objectius, els quals fan entendre el motiu dels entrenaments i això permet a l’esportista saber en què ha de fixar l’atenció i dosificar l’esforç.