Coincidint amb la imminent finalització del primer trimestre escolar, la Dra. Ana Wert, especialista en oftalmologia pediàtrica de l'IMO Grup Miranza, recorda la importància de tenir una bona visió durant la infància per a un bon rendiment acadèmic. En aquesta etapa, és especialment important parar esment a certs símptomes que poden ser indicis de malalties oculars, com l'ull gandul (ambliopia), el qual, si no es detecta i tracta a temps, es perllonga inevitablement durant la vida adulta. L'Institut, amb nova seu a Manresa -on fins ara hi havia la Clínica Oftamològica del Bages-, compta amb reconeguts especialistes en aquesta i altres malalties oculars infantils.

Com saber si un nen hi veu bé

Precisament, per aquest motiu és especialment important que els pares i mares estiguin atents a certs símptomes visuals: «Els nens de menys d'un any poden manifestar un dèficit visual mostrant desinterès per agafar una joguina o quan miren la cara dels pares, per exemple», aclareix Wert. Així mateix, a mesura que el nen creix, podem fixar-nos en certs comportaments quan compartim temps d'oci amb ells: «Si quan utilitzen pantalles o miren la televisió s'hi acosten massa per veure-hi millor, probablement estem davant d'un problema de visió.

A més a més, si a l'escola s'utilitzen pantalles, és possible que alguns nens notin que hi veuen malament. Això es deu al fet que aquests dispositius tenen menys contrast que les pantalles tradicionals i posen de manifest problemes refractius, fins i tot si són molt lleus», afegeix la doctora. De la mateixa manera, altres símptomes podrien ser «un desinterès per la lectura i mals de cap al final del dia», explica l'oftalmòloga.

Revisió ocular en acabar el primer trimestre

Tant si el nen presenta aquests símptomes i senyals com si no, l'oftalmòloga recomana fer revisions oculars periòdiques, especialment a partir dels tres o quatre anys, per descartar qualsevol alteració. Segons l'especialista, els menors de tres a 10 anys haurien de fer-se una revisió ocular anual. Mentre que els nens de 10 a 16 anys, poden fer-la cada dos anys.

En aquest sentit, «la finalització del primer trimestre del curs escolar és clau, ja que durant aquest període tant els professors com els pares podem haver detectat certs indicis i conductes que ens poden fer sospitar que estem davant d'un problema visual. Per tant, podríem dir que Nadal és una bona època per revisar la visió dels més petits», afegeix l'oftalmòloga.

Tot això, amb l'objectiu de detectar i tractar a temps malalties d'inici infantil. «La visió es forma, aproximadament, durant la primera dècada de vida, i no tractar a temps determinades patologies oculars pot fer que es tornin cròniques i irreversibles durant la vida adulta», conclou Wert.

Activitats durant la pandèmia

En l'actual pandèmia de covid-19, és habitual que els nens passin més temps davant de les pantalles (dispositius mòbils, tauletes o classes 'on line'). Per això, els especialistes en salut ocular infantil de l'IMO Grup Miranza recomanen intensificar les activitats a l'aire lliure, ja que són beneficioses per a la salut ocular dels més petits. El principal motiu és que, quan passen molt temps en espais tancats, els més petits duen a terme de manera continuada activitats de visió pròxima i això pot donar lloc a l'aparició d'una miopia.

Tenir en compte aquests aspectes, juntament amb una bona rutina de revisions oculars durant la infància, és clau per prevenir futurs problemes visuals.