«Quina imatge tan nítida!» o «Quins colors més vius!» són algunes de les sensacions que expressen la majoria de les persones d'edat avançada que s'han operat de cataractes. Existeixen diverses malalties relacionades amb l'envelliment de les persones, però una de les més comunes en el camp de l'oftalmologia són les cataractes. Es tracta d'una patologia que es caracteritza per la pèrdua de transparència del cristal·lí, la lent natural de l'ull, que comporta que l'agudesa visual de la persona vagi disminuint.

Existeixen diversos símptomes que poden evidenciar que una persona pateixi cataractes: les imatges es tornen borroses, el contorn dels objectes es desdibuixa, els colors són poc nítids, o bé molesta molt la llum. I un darrer símptoma que també sol ser característic és que, tot i l'augment de la graduació de les ulleres, no millori la visió. Tot i que està associada a l'edat i sorgeix especialment en persones entre 65 i 80 anys, és cert que la diabetis i els antiinflamatoris corticoides afavoreixen l'aparició d'aquesta patologia ocular.

A la Clínica Sant Josep de Manresa, l'equip de professionals de l'especialitat d'oftalmologia realitzen cada any amb èxit a l'entorn de 700 cirurgies de cataractes, gràcies a l'entorn hospitalari i els aparells tecnològics d'última generació dels què disposen.

Cirurgia sense hospitalització i una ràpida recuperació

Cirurgia sense hospitalització i una ràpida recuperacióL'únic tractament existent de les cataractes és la cirurgia que consisteix en l'extracció del cristal·lí que amb els anys s'ha fet opac i s'implanta una lent intraocular. Aquesta nova lent es personalitza en funció de les necessitats del pacient amb l'objectiu de corregir durant la mateixa operació els efectes refractius de l'ull, com la miopia, la hipermetropia, l'astigmatisme o la presbícia, més coneguda popularment com la vista cansada.

La cirurgia de cataractes és ambulatòria i no requereix ingrés hospitalari. La intervenció sol durar aproximadament entre 15 i 20 minuts i al pacient només se li administra anestèsia atòpica (gotes) per poder-li fer una petita incisió i implantar-li la lent intraocular. Un cop finalitzada l'operació, el pacient pot marxar pel seu propi compte.

Habitualment, el postoperatori de cirurgia de cataractes sol ocasionar poques molèsties, com una lleugera coïssor en les hores posteriors a la intervenció. La recuperació en els dies posteriors sol ser ràpida i el pacient pot fer vida normal, exceptuant durant la primera setmana que es recomana evitar realitzar moviments bruscos o activitats que requereixin un esforç físic. També es recomana no fregar-se els ulls, tenir cura de les mesures higièniques o utilitzar ulleres de sol quan es vulgui sortir al carrer.

Tot i que no és necessari tractar-les amb caràcter d'urgència, es recomana fer-ho en quan aquesta afecció comença a afectar la visió del pacient, ja que d'aquesta manera guanyarà en qualitat de vida.