Segons la seva experiència, quins serien els problemes visuals més freqüents a la comarca del Bages?

A la nostra clínica, activa des de 2004 i recentment incorporada a l'IMO Grup Miranza, rebem diversos tipus de pacients que acudeixen per dur a terme revisions periòdiques i perquè noten símptomes visuals. És el cas dels més grans de seixanta anys, que sovint venen per una pèrdua de visió, l'origen de la qual solen ser les cataractes o una degeneració macular associada a l'edat (DMAE). En aquest sentit, són malalties relacionades amb l'envelliment, però no per això poc importants, ja que provoquen limitacions i alteracions visuals i, en el cas de la DMAE, fins i tot poden arribar a causar una ceguesa, en molts casos evitable amb el tractament apropiat. D'altra banda, les persones de 45 a 60 anys poden començar a experimentar els símptomes de la presbícia o vista cansada, un problema de graduació que es pot solucionar amb una cirurgia refractiva o de malalties cròniques i greus que requereixen tractament immediat: és el cas del glaucoma, que afecta el 3% de la població. Així mateix, rebem i tractem els més petits de la casa, als qui també fem revisions oculars. Això últim és molt important, ja que malalties com l'ambliopia (ull gandul) sorgeixen durant la infància i, si no es tracten en la primera dècada de vida, donen lloc a problemes visuals que es poden perllongar durant la vida adulta.

Com es detecten els problemes visuals?

És important dur a terme un seguiment de la salut ocular durant qualsevol etapa de la vida. A la nostra clínica disposem d'un equip diagnòstic anomenat retinògraf de camp ampli, que ens permet prendre una imatge de més de 200º de la retina i d'altres estructures, com el nervi òptic. Precisament, fem aquesta prova a tots els pacients que ens visiten, nens inclosos. El nostre objectiu és poder fer un diagnòstic ràpid i comparar les captures d'imatge del fons d'ull en les diferents visites del pacient al llarg dels mesos o dels anys. D'aquesta manera, ens és possible detectar possibles alteracions precoçment, com també diagnosticar, en molts casos, les primeres fases de malalties que poden arribar a causar greus danys en la visió, com la retinopatia diabètica (conseqüència ocular de la diabetis). Per a la comoditat del pacient, no és necessari dilatar la pupil·la per dur a terme la prova i la captura de la imatge es fa en menys d'un minut.

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut ocular?

En primer lloc, hi ha un grup de pacients que, a causa de la pandèmia, no han pogut visitar els centres de salut públics. La principal conseqüència d'això és que malalties degeneratives o cròniques, com la DMAE o el glaucoma, han quedat desateses i, alhora, han evolucionat, de manera que la situació del pacient ha empitjorat. A la nostra clínica hem rebut aquest perfil de visites, que requereixen un seguiment immediat i, a vegades urgent, ja que la visió està en joc.

D'altra banda, durant la pandèmia, en general, s'han dut a terme més activitats en espais interiors i això ha donat lloc a situacions d'incomoditat, cansament o fatiga i sequedat ocular. Aquests símptomes han de ser valorats de forma personalitzada per l'oftalmòleg.

Com s'ha hagut d'adaptar la clínica a la pandèmia?

Per part nostra, duem a terme les més altes mesures de seguretat: fem servir doble mascareta per protegir el pacient i el nostre personal. A més, disposem de mampares separadores als equips de diagnòstic i rentat de mans amb gel hidroalcohòlic en diferents punts de la clínica. Així mateix, netegem tots els equips, instruments i seients després de cada ús i respectem la distància de seguretat. Tot això, amb l'objectiu d'oferir les millors garanties a les persones que ens visiten.

Finalment, a què correspon la incorporació de la Clínica Oftalmològica del Bages a l'IMO Grup Miranza?

Ha estat molt meditada: sumar-nos a l'IMO Grup Miranza, amb més de 30 anys de trajectòria, ha suposat un nou impuls a la nostra experiència de més de 16 anys a Manresa. La nostra intenció és créixer i oferir una cobertura millor, responent a les necessitats d'assistència dels pacients de la comarca i de zones pròximes que també ens visiten, com els que hi acudeixen des del Berguedà, Solsona, Cardona o Vic, entre d'altres.

A l'equip de professionals de la que era, fins ara, la Clínica Oftalmològica del Bages, que dirigeixo i que compta amb oftalmòlegs com el Dr. Jorge Ortiz Cazal (refractiva), els doctors Marta Jorge i Eduard Garro (retina) o el Dr. Lluis Soler (glaucoma), entre d'altres, s'uneixen els doctors Laia Pascual i Natalino Giuliano (glaucoma), el Dr. Manuel Medina (oculoplàstica) i la Dra. Clàudia García-Arumí (retina).