Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna de Pfizer, segons ha confirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Ha concretat que els hi ha confirmat que rebran 51 safates amb vaccins, menys de les inicialment compromeses. Ha afegit però que s'espera que arribin també unes 8.000 dosis de la de Moderna, que haurien d'haver arribat aquesta setmana. Ramentol ha lamentat que la falta de vacunes està «frenant» el pla de vacunació elaborat en base als compromisos inicials. El secretari ha insistit que el sistema públic de salut «està preparat» per administrar totes les vacunes, també a gran escala, i ha lamentat el factor «limitant». Fins al moment han arribat 40.000 dosis menys de les previstes.

La UE bloquejarà les exportacions

La UE bloquejarà les exportacions La Unió Europea bloquejarà les exportacions de vacunes a la resta del món si rep menys de les pactades amb les farmacèutiques als contractes de compra anticipada. Arran de la disputa amb AstraZeneca, la Comissió Europea ha ha aprovat un nou mecanisme per vigilar el nombre de dosis que s'exporten des de països europeus. «Es podrà intervenir un enviament si veiem inconsistències amb el nombre de dosis que s'haurien de quedar a la UE», apunten fonts comunitàries. Les exportacions de vacunes per «motius humanitaris» estaran exemptes de la restricció que s'aplicarà i que durarà almenys fins a finals de març.

Des de la Comissió Europea neguen que sigui una «prohibició d'exportació» de vacunes i defensen que només volen «controlar» quines quantitats de cada companyia van a parar a altres països. També asseguren que la mesura no va dirigida en contra de cap farmacèutica en particular, si bé el mecanisme s'ha proposat arran del conflicte amb AstraZeneca pel retard en les entregues. «Si les dosis s'entreguen, no hi haurà problemes amb l'exportació», avisen fonts comunitàries. D'entrada, la mesura només afectarà les vacunes i no a les substàncies que la componen. Per cada enviament, les farmacèutiques hauran de comunicar a les autoritats duaneres quantes dosis exporten i a quins països. Aquestes donaran llum verda o no a l'exportació després de consultar-ho amb la Comissió Europea.