Un de cada quatre pacients greus amb covid-19 que ingressen a l'UCI han patit una trombosi venosa o pulmonar, en molts casos asimptomàtica (el 62% dels pacients). Aquests són els resultats d'un estudi dels Hospitals Universitaris Vall d'Hebron i Germans Trias i Pujol, portat a terme l'abril del 2020. Davant d'aquests resultats, els investigadors consideren clau administrar dosis més elevades d'anticoagulants en pacients crítics per reduir el risc de complicacions. Els resultats de la investigació s'han publicat a la revista científica European Journal of Vascular and Endovascular Surgery.

El treball va néixer en la primera onada quan els professionals dels centres van començar a rebre molts pacients amb covid amb sospita de trombosi. Per tal de conèixer el risc de patir aquestes complicacions i establir quin seguiment necessiten, els Serveis d'Angiologia i Cirurgia Vascular dels dos hospitals van posar en marxa un estudi amb els 230 pacients ingressats en un dia concret d'abril en les UCI d'ambdós hospitals. Es tracta de la sèrie de pacients amb covid i trombosi a l'UCI més gran publicada fins ara. L'estudi es va fer en col·laboració amb els Serveis de Medicina Intensiva i d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de Vall d'Hebron, i el Servei de Medicina Interna de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Els investigadors van realitzar una ecografia als 230 pacients ingressats a les UCI, en un interval de temps de 48-72 hores en total. Aquestes proves es van fer en poc temps per minimitzar l'exposició dels professionals sanitaris al virus en un moment complicat de la pandèmia respecte a casos i disponibilitat d'equips de protecció individual. L'objectiu va ser determinar si aquests pacients tenien complicacions tromboembòliques com ara trombosi venosa profunda o embòlia pulmonar.

En el moment de l'ecografia, es van detectar 58 pacients (un 25,2%) que tenien trombosis venoses i/o embòlies pulmonars. D'aquests, un 32,8% -un 7% del total de pacients- eren simptomàtics. Els pacients es van seguir durant una setmana per comprovar la seva evolució i veure si es desenvolupaven noves complicacions. En aquest seguiment no es van realitzar ecografies addicionals als casos asimptomàtics sinó que es basava en l'aparició d'esdeveniments amb símptomes o de troballes casuals. Així, al cap de set dies s'havien detectat nous casos de trombosis fins a arribar a 61 pacients (un 26,5%). D'aquests, un 37,7% (23 pacients, un 8,3% del total) tenien símptomes. En concret, 38 eren asimptomàtics, 7 tenien trombosi venosa simptomàtica a les cames, vuit tenien embòlia pulmonar simptomàtica i vuit van tenir tant trombosi venosa com embòlia pulmonar amb símptomes.