Les proteïnes són essencials per al desenvolupament i el correcte funcionament del nostre cos. Sense les proteïnes no podem viure. Les necessitem per formar i mantenir la massa muscular, òrgans, pell i intervenen en infinitat de processos metabòlics, per la qual cosa les proteïnes són crucials en les etapes de desenvolupament orgànic, durant l’embaràs i lactància, i especialment en els esportistes.

Quan pensem en proteïnes, solem pensar en les proteïnes d’origen animal, però no és correcte, ja que podem obtenir fonts de proteïnes vegetals d’alta qualitat, que són extraordinàriament bones per al cos.

Perquè la proteïna es consideri completa ha de contenir els nou aminoàcids essencials, aquells aminoàcids que el nostre organisme no pot sintetitzar. Per aconseguir una ingesta proteica completa és necessari combinar en cada àpat (o al llarg del dia) cereals amb llegums, llegums amb fruits secs o bé cereals amb fruits secs. D’aquesta manera ens garantim que obtenim diàriament tots els aminoàcids essencials.

Les llegums porten aminoàcid lisina en gran quantitat. Els cereals són rics en els aminoàcids metionina i cistina, i ens aporten un excel·lent complement oferint una proteïna vegetal d’alta qualitat biològica, gràcies a la quantitat d’aminoàcids essencials que tenen.

Proteïnes vegetals

Tània González, nutricionista del centre l’Arrel de Manresa, posa exemples de com combinar aliments per aconseguir proteïnes d’alta qualitat biològica.

Cereal + llegum: llenties amb arròs, hummus amb pa, pèsols amb arròs.

Llegums + fruits secs: tofu amb sèsam, hummus amb sèsam, mongetes amb ametlles.

Lactis/ous + cereals/llegums/fruits secs: pasta amb ou, cigrons amb ou, iogurt amb nous, formatge amb ametlles.

Es recomana incloure la dosi diària adequada de proteïnes es faci el tipus d’alimentació que es faci. Per això, per assegurar-se la quantitat necessària, és recomanable incloure’n una mica en cada àpat.

Per a més informació:

L’Arrel, Centre Biològic

Passeig Pere III, 91, Manresa

Consultes de nutrició els dijous