Les persones d'entre 18 i 70 anys que van néixer amb baix pes, menys de 2,5 Kg, tenen fins a tres vegades més risc d'ingrés a l'UCI per una covid-19 greu. Ho conclou un estudi coordinat per investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS. L'estudi, publicat a la revista 'Scientific Reports', demostra que el pes al naixement pot millorar la identificació precoç de pacients amb un major risc de tenir una forma greu de la covid-19. "Aquests resultats són totalment nous i creiem que molt rellevants, perquè ens podran ajudar a identificar millor els pacients menors de 70 anys que tenen major risc amb la covid-19 i adequar el tractament i el maneig de la malaltia", destaca la coordinadora del treball, la doctora Fàtima Crispi.

La majoria de pacients menors de setanta anys no tenen formes molt greus de la covid-19, però un petit percentatge pateixen complicacions severes i se'n desconeixen els motius. Un grup d'investigadors del Clínic-IDIBAPS va posar en marxa una recerca per avançar en el coneixement davant d'aquestes incògnites. El treball ha estat impulsat per la Fundació La Caixa.

"Gràcies a la nostra recerca prèvia sabem que haver nascut amb baix pes predisposa a tenir certes malalties en la vida adulta, com infart de miocardi, diabetis o hipertensió", explica la doctora Crispi, metge especialista sènior del Servei de Medicina Maternofetal del Clínic-BCNatal i investigadora del grup Medicina fetal i perinatal de l'IDIBAPS. L'objectiu de l'estudi va ser avaluar si el fet d'haver nascut amb baix pes també és un factor de risc per desenvolupar una covid-19 greu.

En el marc de la recerca, es van reclutar 397 pacients d'entre 18 i 70 anys amb covid-19 atesos a l'Hospital Clínic i se'ls va preguntar el pes al naixement. El 15% dels pacients van requerir ingrés a l'UCI. Els investigadors van identificar com a factors de risc independents d'ingrés a l'UCI les següents variables: edat, sexe masculí, hipertensió prèvia i baix pes al naixement. Pel que fa a la darrera variable, van veure que néixer amb baix pes fa tenir fins a tres vegades més risc d'acabar a l'UCI per una covid-19 greu.

Donada la rellevància de la troballa, els investigadors van intentar validar-la en una altra cohort. Per això, van fer una enquesta online anònima d'on es van obtenir dades de 1.822 adults (18-70 anys) que reportaven covid-19 amb prova PCR positiva, el 2,5% dels quals van ingressar a l'UCI. Els autors de l'estudi van aplicar el mateix model i van poder-lo validar. D'aquesta manera van confirmar el valor predictiu independent del baix pes al naixement per a necessitat d'ingrés a l'UCI.