Els experts han descrit fins a onze efectes secundaris després de l'administració de la vacuna de Pfizer contra la covid-19. Els pacients, sobretot personal sanitari, asseguren que el que experimenten després de la segona dosi són unes sensacions molt pitjors que en el cas de la primera. Alguns fins i tot no han pogut anar a treballar fins al cap d'un o dos dies després de ser vacunats.

Fatiga, dolor sota el braç just on s'uneix amb el tòrax, mal de cap i també muscular general seran, en major o menor intensitat, inevitables, sobretot després de la segona dosi. A més, gairebé la meitat de les persones necessitarà medicació per alleugerir aquests efectes. I és que els efectes secundaris varien en probabilitat no en relació al gènere, sinó sobretot en funció de si el vacunat té entre 18 o 55 anys, o en té més de 56.

Des dels serveis de Medicina Preventiva dels hospitals ja s'està informant als pacients de tot allò que els espera un cop completada la vacunació, en aquest cas amb la immunització de Pfizer (el primer antídot que va arribar a Espanya el 29 de desembre).

Així per exemple, per a les persones d'entre 18 i 55 anys, els efectes adversos més comuns són i seran: en un 59,4% de les persones vacunades la fatiga; mal de cap en un 51,7%; i dolor muscular en un 37, 3%. A més, també és probable notar (fins ara li ha passat a un 21,9% dels pacients vacunats) mal a les articulacions; febre, amb una probabilitat del 15,8%; i/o diarrea, amb un 10,4%. L'envermelliment de la pell, inflor, refredat (35,1%) vòmits i dolor són altres dels símptomes que s'han reportat.

«Els efectes secundaris han estat molt lleus i suportables. La primera dosi, si no hagués estat per una mica de dolor al punt de la injecció hauria pensat fins i tot que ni me l'havien posat », relata Anna, una jove infermera d'Alacant entrevistada pel diari Información, del mateix grup que Regió7.

Tanmateix, és en la segona dosi quan una gran majoria de sanitaris explica fins a quin punt ha passat un o dos dies amb el cos adolorit per tot arreu.

Una altra infermera resident a Alacant, Núria, assegura que, després de la segona vacuna, a la nit ja va començar a tenir mal el cap, però va ser l'endemà quan se sentia com si li haguessin donat una «pallissa», assegura. «No era persona», afegeix.

«Va ser a partir de les 24 hores quan vaig començar a tenir una sensació de cansament generalitzat, dolor muscular, una mica de dolor articular ... En el meu cas, res que no fos suportable amb paracetamol i ibuprofèn i és veritat que a les 48 hores els símptomes havien desaparegut i ja només em va quedar una mica de mal de braç », puntualitza per la seva banda Anna, qui assenyala que coneix companys que han tingut fins i tot febre, mal de cap i inflamació de ganglis. «Per aquest motiu caldria preveure tenir lliure per no anar a treballar una o dues jornades després de rebre la vacuna», recomana.

En canvi, per a les persones de més de 56 anys vacunades o que s'han de vacunar tenen un 50% de probabilitats d'experimentar fatiga (nou punts menys que en l'altre tram); un 39% tindrà mal de cap i un 28,7% dolor muscular. Un 22,7% dels vacunats passarà com si fos un refredat i un 8,3% fins i tot tindrà diarrea.

En aquesta últim grup d'edat, el 37,7% (45% en el tram de 18 a 55 anys) ha necessitat medicació i el 64,5% (74,2% en l'altre grup) ha presentat al menys un d'aquests efectes secundaris.