Un estudi internacional revela que la placenta de les dones durant l'embaràs tenen un efecte protector enfront de la covid-19. La investigació, que ha comptat amb la participació del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), destaca que encara que el virus pot arribar a infectar la placenta, en els casos observats no es va produir una transmissió vertical de la mare al nadó. Amb tot, l'estudi també apunta que quan la càrrega viral en la placenta és molt elevada, encara que continua actuant com a barrera es pot veure severament afectada i influir en el desenvolupament del nounat.

Per fer l'estudi es va analitzar 37 dones embarassades, 21 de les quals havien confirmat una infecció per coronavirus en una prova PCR. Es va observar que, encara que el virus va poder infectar les placentes de gairebé la meitat de les embarassades, no es va observar transmissió vertical en cap nounat. Totes van donar a llum amb èxit nounats vius i asimptomàtics excepte en dos casos.

Per una banda, una pacient que havia tingut un resultat negatiu es va sotmetre a una inducció del part per un avortament espontani terapèutic a causa d'una anomalia cromosòmica, mentre que un altre nadó, en aquest cas d'una pacient positiva amb covid-19, va mostrar asfíxia perinatal que va requerir ventilació mecànica i suplements d'oxigen durant els primers tres dies de vida, seguida d'episodis d'epilèpsia i símptomes neurològics que es van resoldre progressivament després d'un tractament farmacològic.

En aquest últim cas els problemes del nounat no es van deure a estar infectat, sinó al fet que la placenta es va veure severament afectada per la malaltia. En aquesta mostra de placenta es va poder constatar que la càrrega viral i els danys eren similars als que el virus causa en els pulmons de pacients morts per covid-19.

Segons el Dr. Paolo Nuciforo, cap del Grup d'Oncologia Molecular del VHIO i coautor del treball juntament amb el Dr. Joan Seoane, per primera vegada s'ha pogut determinat la càrrega viral en teixits de placentes fent servir la combinació de tècniques de PCR i d'hibridació 'in situ' i s'ha demostrat que, tot i que ocasionalment, la covid-19 "pot infectar massivament les cèl·lules de la placenta i determinar-ne la mort".

Els investigadors, que han fet servir la tecnologia que s'aplica per a l'anàlisi molecular dels tumors per a realitzar una anàlisi clínica, morfològica i molecular completa de les placentes, han observat "paral·lelismes" en les estratègies que tant el virus com les cèl·lules tumorals utilitzen per escapar-se del control del sistema immunitari i han vist que la resposta inflamatòria és molt similar a la que s'observa en alguns tumors També apunten que es pot aprofitar el que es descobreixi sobre el mateix virus per desenvolupar nous tractaments per al càncer, i viceversa.