Un anàlisi recent fet per especialistes en medicina interna sobre els principals símptomes que presenten els pacients covid-19 assenyalava que la pèrdua de la gana és una de les manifestacions més freqüents. El 19,7% dels infectats perd les ganes de menjar, apunten els experts.

I efectivament, tots sabem que les persones que afortunadament han superat la malaltia, amb ingrés hospitalari o sense ell, ho fan amb bastants quilos de menys.

Per això, bona part de la recuperació d'aquests pacients depèn d'una correcta alimentació basada sobretot en un alt contingut calòric i de proteïnes.

En l'àmbit hospitalari són els metges especialistes en Endocrinologia i Nutrició els encarregats d'establir el tipus de dieta per a cada pacient. Però, i a casa? Com alimentem correctament a un pacient amb covid?

La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició ha elaborat una guia per orientar els familiars encarregats de les cures del malalt, amb la finalitat d'aconseguir la recuperació del pacient.

La premissa a l'hora d'elaborar els menús ha de ser que continguin la major quantitat de nutrients possibles. Perquè l'objectiu no és incrementar la quantitat d'aliments diaris ingerits, ja que això seria un martiri per a un pacient que en general no tindrà gana.

Així que, com que el més probable és que el malalt hagi perdut l'apetit, és millor augmentar el número d'àpats diaris, entre 6 i 10, amb les racions més petites de l'habitual. D'aquesta forma s'aconseguirà augmentar l'aportació de calories i proteïnes sense fartaneres.

Hem de començar sempre per l'aliment més proteic, per assegurar-nos la ingesta de proteïnes si el pacient no té massa ganes de menjar. I no és bona idea optar sempre per brous o sopes, que encara que són fàcils d'ingerir no aporten suficients nutrients.

La hidratació és fonamental. Però la falta de gana fa que el malalt s'atipi ràpidament per la qual cosa és millor que els líquids (aigua o infusions) els begui fora dels menjars, però en abundància.

I res de presses per menjar! Que el pacient es prengui el temps que necessiti, que mastegui bé i que mengi a poc a poc.