28 de febrer de 2021
28.02.2021
Regió7
VACUNACIÓ

Passar la covid dona mig any d'immunitat en la majoria de casos

Experts alerten que les noves variants de la malaltia poden «comprometre» la vacunació

28.02.2021 | 00:01
Passar la covid dona mig any d'immunitat en la majoria de casos

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la covid-19 (GCMSC) ha conclòs que la majoria de persones que passen la malaltia tenen una immunitat de com a mínim sis mesos. Tot i això, alerten que encara hi ha moltes preguntes obertes relacionades amb la vacuna. Aquesta és la principal conclusió d'un informe que ha elaborat aquest grup –impulsat per ISGlobal i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona- sobre la immunitat contra la covid-19.
 

Eficàcia de les vacunes en les noves variants de covid

Davant d'aquesta immunitat mínima de mig any, recomanen que, amb dosis limitades de vacunes, no es considerin prioritàries les persones que acaben de passar la malaltia. Alerten també que les noves variants poden «comprometre» l'eficàcia de les vacunes en un futur.

L'autor principal de l'informe i investigador d'IrsiCaixa, Julià Blanco, ha explicat que, per exemple, encara no s'han identificat marcadors relacionats amb la protecció i no ha passat suficient temps per dir quant dura exactament la immunitat. Tot i això, la seva conclusió és que es genera una immunitat mínima de mig any.

D'altra banda, recomanen fer estudis prospectius per tal de definir marcadors de protecció immune i valors de tall que simplifiquin els assajos clínics de vacunes. Aquests estudis haurien d'ajudar a decidir sobre la necessitat o no de revacunar. D'altra banda, no recomanen fer canvis en les dosis o el règim de les vacunes aprovades fins que no hi hagi més evidència.

Els investigadors també consideren, relacionat amb les les vacunes, que és necessari fer una vigilància molecular tant en poblacions humanes com en animals per no perdre el control de la pandèmia i garantir l'eficàcia dels vaccins.

A més, també insisteixen que la vacunació global és necessària no només des del punt de vista ètic sinó també epidemiològic per tal de poder arribar a la immunitat de grup.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...