28 de febrer de 2021
28.02.2021
Regió7
NUTRICIÓ

Què és el menjar emocional i per què ara és més perillós?

Segons la teoria de l'alimentació emocional, les emocions negatives poden fer que es recorri al menjar per reduir la intensitat d'aquests sentiments o sensacions

28.02.2021 | 00:02
Recorrer al menjar per regular les mocions i no pas calmar la gana

Has recorregut al menjar per sentir-te millor, per exemple en moments que estàs estressat, enfadat o trist? En aquest cas, menges per què tens gana? O només perquè sents ansietat? Ho fas només fins que quedes tip o fins i tot si has superat aquest límit? Si és així, és possible que hagis experimentat un o diversos episodis del que es coneix com a menjar emocional.

Aquest concepte es refereix a l'ús dels aliments com a forma de regular les emocions en comptes de ser un recurs per calmar la gana. La teoria de l'alimentació emocional afirma que les emocions negatives poden fer que es recorri al menjar per reduir la intensitat d'aquests sentiments o sensacions.
 

Conseqüències del menjar emocional

Menjar com a eina per contrarestar les emocions desagradables repercuteix negativament en la salut. Per exemple, està lligat a l'augment de pes. Existeix una gran relació entre l'obesitat, els símptomes depressius i el menjar emocional. També hi ha relació amb una estratègia coneguda com a distracció per evitar l'origen, que consisteix a no afrontar la causa de l'ansietat o preocupació dels episodis d'ingesta descontrolada.
 

Factors

Hi ha diversos factors que poden afectar directament la presència d'un menjar emocional. Per exemple, problemes de regulació emocional poden estar associats a no tenir feina, i això vol dir davallada dels ingressos econòmics, la qual cosa pot tenir un gran impacte en la salut mental.

S'ha observat que existeix una probabilitat més gran que les persones amb nivells socioeconòmics més baixos presentin més angoixa. I se sol associar a recórrer més al menjar emocional.

D'altra banda, la covid-19 ha tingut un impacte considerable en la situació econòmica global. La crisi sanitària actual es relaciona estretament amb un increment de símptomes d'estrès, ansietat i depressió, i en molts casos les persones que ho pateixen opten per l'anomenat menjar emocional. Per això, s'ha posat de relleu ja un altre concepte: pandèmia per obesitat.

Els patrons d'alimentació poc saludables durant aquesta crisi sanitària són més alts en les poblacions que ja estaven en risc. És el cas, per exemple, de les persones que ja patien obesitat.
 

Recomanacions

Una de les mesures més efectives per contrarestar el menjar emocional és reflexionar i ser conscients de què ens passa en un moment determinat, per poder actuar en conseqüència.

L'entrenament de relaxació pot ser eficaç per reduir els episodis de menjar emocional, també la meditació d'atenció plena pot reduir de manera efectiva la possibilitat de menjar convulsivament. Així com el mindful eating o alimentació conscient, que inclou fer eleccions deliberades d'aliments, cultivar la consciència dels senyals interoceptius relacionats amb la ingesta d'aliments, prestar atenció als senyals físics davant els psicològics, entre altres beneficis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...